Historisk arkiv

- Ingen andre grenser for samarbeidet enn vi selv setter opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide og hans svenske kollega H. G. Wessberg deltok torsdag 8. februar på et seminar om utfordringer og erfaringer med internasjonale operasjoner. Norsk-svensk forsvarssamarbeid var også et sentralt tema.

- Vi samarbeider allerede om innsats ute, og vil videreutvikle dette. Men vi ser også på mulighetene for samarbeid om det vi gjør hjemme. Dette gjelder ikke minst logistikk, utdanning og felles materiellanskaffelser, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Felles, grenseoverskridende sikkerhetsutfordringer og begrensede nasjonale ressurser har gjort flernasjonalt forsvarssamarbeid mer aktuelt. Dette har bidratt til økt samarbeid i en nordisk ramme, og for Norges del et særlig fokus på mulighetene for samarbeid med Sverige. 

- Det finnes ingen andre grenser for hva vi kan samarbeide om enn de vi selv setter opp, understreket både Wessberg og Barth Eide. Etter den kalde krigen har Norge og Sverige i økende grad en felles analyse og like ambisjoner for forsvarspolitikken, og man har også tatt sammenfallende valg i omstillingen av de to forsvarssektorene, som gjør samarbeidet nærliggende.

Barth Eide sa i sitt foredrag at samarbeid er et imperativ, ikke et valg. - Hvis vi samarbeider kan vi opprettholde bredden i forsvaret vårt og sikre en langsiktig balanse. Alternativet er at vi må kutte ut enkelte kapasiteter. Det norsk-svenske samarbeidet er i stor grad basert på arven etter samarbeidet vi har hatt internasjonalt, fordi det tidligere var lettere å samarbeide ute enn hjemme. Nå er argumentene mot norsk-svensk samarbeid sterkt redusert, og argumentene for samarbeid er mye sterkere. Det åpner for nye, spennende muligheter, sa statssekretæren.

- Det faktum at vi har ulike medlemskap i organisasjoner som EU og NATO er en konstruktiv asymmetri, i det at vi kan åpne dører for hverandre. Nordisk samarbeid vil aldri være en erstatning for eller trussel til vårt NATO-medlemskap, men det kan være et nyttig supplement, sa Barth Eide.

Seminaret var et ledd i en seminarserie arrangert av Folk och Försvar og Norges ambassade i Sverige under tittelen ”Skandinaviske veilvalg – det fremtidige norsk-svenske samarbeidet”.

Nordisk samarbeid var også tema i et eget møte statssekretær Barth Eide hadde med Sveriges utenriksminister, Carl Bildt. Andre temaer var Afghanistan, Sudan og Balkan.