Historisk arkiv

Imponert over Mågerøs kvinneandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte flere av de mange kvinnelige ansatte da hun tirsdag 21. august besøkte 130 Luftving - Mågerø, Luftforsvarets Control and Reporting Centre (CRC) for Sør-Norge. Mågerø er den avdelingen i Forsvaret med høyest andel kvinner i Forsvaret, men har som mål å rekruttere enda flere. – Veldig lovende, sier Strøm-Erichsen.

Som en av to stasjoner i Norge som sørger for overvåking av luftrommet, utgjør Mågerø en viktig funksjon i totalforsvaret av Norge. Under besøket fikk forsvarsministeren høre om oppdraget til Luftvingen, som er Luftovervåking og Stridsledelse (LOS), hele døgnet, 365 dager i året. Luftovervåking er nødvendig for å utføre suverenitetshevdelse i norsk luftrom, en av Forsvarets viktigste oppgaver. Mågerø er en av to operative Nato-stasjoner på dette om rådet i Norge, den andre er Sørreisa. 

Forsvarsministeren møter jenter på Mågerø

Mangfold er viktig
I stortingsmeldingen om kvinner i Forsvaret som ble behandlet i vår, er målsettingen å ha 20 prosent kvinner i Forsvaret i år 2020. Dette støtter blant annet Generalmajor Stein Erik Nodeland, generalinspektør for Luftforsvaret, som tidligere har uttalt at mangfold er viktig. Sjefen for Mågerø, oberstløytnant Lars Erik Jamtli, understrekte under besøket at kvinnene ved luftstasjonen tilfører en viktig dimensjon. Mågerø har historisk sett hatt gode resultater med å rekruttere kvinnelige ansatte, men har et stadig fokus på utfordringen. – Vi jobber aktivt med tiltak for å rekruttere enda flere kvinner til Luftvingen. Målet er å forbli den avdelingen i Forsvaret med høyest kvinneandel. 

- Lovende
Strøm-Erichsen er fornøyd med stasjonens rekordhøye kvinneandel og med besøket, som ga god innsikt i stasjonens oppgaver. Hun sier det er lovende at Luftvingen satser så offensivt på å beholde og rekruttere kvinner og er svært imponert over innsatsen så langt. Mågerø er, i tillegg til å inneha kvinnerekord generelt, også den første stasjonen som har fått kvinnelig sjef.