Historisk arkiv

Inviterer til konferanse om barnesoldater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norske styrker i internasjonale operasjoner kan risikere å møte barn som blir brukt i ulike roller i konflikt og krig, også som soldater. Nå inviterer forsvarsministeren til konferanse om barnesoldater.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Torgeir Haugaard, FMS.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpner konferansen. Foto: Torgeir Haugaard, FMS.

- Det blir stadig mer aktuelt at norske soldater kan risikere å møte barn som blir brukt i krigføring. I tidligere operasjoner, som på Balkan og i Midt-Østen, var ikke dette like sannsynlig. Men vi vet at barn er blitt brukt i krig både i Afghanistan og i afrikanske land som vi kan komme til å sende bidrag til. Det kan bli et etisk dilemma for våre styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som skal åpne konferansen.

Hun håper konferansen kan bidra til både læring og bevisstgjøring om temaet.

Debatt og praktisk arbeid
Konferansen finner sted på Akershus festning i Oslo 26. mars, kl. 08.30-16. Programmet blir en blanding av forelesere og gruppeoppgaver/debatt. Spesialrådgiver for FN, Jan Egeland og tidligere barnesoldat Joe Mistry er blant innlederne.
- Vi ønsker at det skal være en praktisk konferanse, der deltakerne bidrar aktivt både i gruppearbeid og debatt. I tillegg vil vi hente inn sterke faglige innledere, sier oberstløytnant Arnt Inge Rolland i Forsvarsdepartementet.

Samarbeid
Konferansen arrangeres av Forsvarsdepartementet og Forsvarets skolesenter, i samarbeid med Norges Røde Kors, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp. Målgruppa er forsvarspersonell (spesielt militære sjefer og personell i staber som driver med operativ ledelse, policyutarbeiding og rådgiving mot politiske miljøer), andre departementer og frivillige organisasjoner.

- Vi ønsker at konferansen skal bidra til at sivile og militære aktører utveksler synspunkter, kunnskap og erfaring, sier Rolland.

For mer informasjon og påmelding:
Se vedlagte invitasjon  (pdf-fil)

Program



ARRANGØRER: Fra venstre: Eldrid Kvamen Midttun, Flyktninghjelpen, Heidi Sødergren, FD, Arnt Inge Rolland, FD, Åshild Brekke, Redd Barna, Eva Toril Jacobsen, Redd Barna og Eirik Haugstad, Forsvarets skolesenter.  Per Gautvik fra Røde Kors og Kari Øyen fra Kirkens nødhjelp var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Vegard Breie, FMS.