Historisk arkiv

Konferanse for kongressmedlemmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide deltok på en rundbordskonferanse for amerikanske kongressmedlemmer som ble holdt i Oslo 21. februar. Hovedtemaene for konferansen var energi, sikkerhetspolitisk samarbeid, shipping og maritim politikk.

Statssekretær Espen Barth Eide deltok på en rundbordskonferanse for amerikanske kongressmedlemmer som ble holdt i Oslo 21. februar. Hovedtemaene for konferansen var energi, sikkerhetspolitisk samarbeid, shipping og maritim politikk. 

 

Barth Eide, Sensenbrenner, Vollebæk 

 

Statssekretær Espen Barth Eide, kongressmedlem Jim Sensenbrenner og ambassadør Knut Vollebæk

Konferansen var organisert av International Management and Development Institute (IMDI) i samarbeid med NHO og Rederiforbundet. IMDI arrangerer slike konferanser for amerikanske kongressmedlemmer i en rekke land. Formålet er å skape et forum for dialog med ulike aktører i andre land. Det er første gang denne konferansen er holdt i Oslo.   

 Barth Eide var del av et panel som fokuserte på sikkerhetspolitisk samarbeid. I sin innledning, og med referanse til det foregående temaet på konferansen, sa statssekretæren at energisikkerhet må ses som en utfordring for NATO. Det er behov for en sivil strategi for å håndtere denne utfordringen, men dette har også militære implikasjoner. – Vi må jobbe for at energirelasjoner ikke lenger skal være et sikkerhetsanliggende, men inntil vi kommer så langt må vi være i beredskap, sa statssekretæren.   

Statssekretæren understreket også at Nordområdene og energi er de to områdene som har størst betydning for norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Det er også årsaken til at Norge har et relativt høyt fokus på moderne og avansert teknologisk utstyr, som for eksempel de nye fregattene og den planlagte anskaffelsen av nye kampfly. 

Regjeringen vurderer å anskaffe nye kampfly til Forsvaret, og arbeider tett med tre kandidater i denne prosessen. USA og Norge har en lang historie når det gjelder materiellanskaffelser i forsvarssektoren. – Men det er et behov for større gjensidighet i dette forholdet, og et sterkere fokus på langsiktighet og partnerskap, sa statssekretæren. – Norsk industri er avansert på sine områder, og det er betydelig rom for strategiske partnerskap mellom industrien i de to landene.

- Det at Europa nå har en stadig mer avansert og betydningsfull forsvarsindustri betyr at det ikke lenger er forutbestemt at Norge vil kjøpe alt sitt forsvarsmateriell fra USA. Regjeringen ønsker velkommen konkurransen dette medfører. Regjeringen vektlegger også at den skal støtte norsk industri. Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal kjøpe norske produkter, men snarere at vi skal bidra til internasjonaliseringen av norsk industri.