Historisk arkiv

Norges fremste sanitetskompetanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Forsvarets sanitet på Sessvollmoen i Akershus 8. januar, for å lære mer om organisasjonen.

Norges fremste sanitetskompetanse

(10.01.07) Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Forsvarets sanitet (FSAN) på Sessvollmoen i Akershus 8. januar, for å lære mer om organisasjonen som besitter Norges fremste sanitetskompetanse.

Forsvarets sanitet
Statssekretær Espen Barth Eide besøkte Forsvarets sanitet 8. januar

FSAN er Forsvarets sentrale sanitetsorganisasjon, og har ansvar for å videreutvikle sanitets- og veterinærtjenesten i Forsvaret. Hvert år får 900 elever utdanning innen sanitetsfaget og akuttmedisin ved FSAN. FSAN tilbyr også befalsutdanning og videreutdanning for leger og sykepleiere, og driver også omfattende forskningsvirksomhet innen felt som traumatologi, flymedisin og katastrofepsykiatri.

Sanitetstjenesten står overfor varierte utfordringer, ikke minst i forhold til internasjonale operasjoner. I tillegg til å hjelpe eget personell i felt, bistår sanitetspersonellet også med humanitær hjelp til lokalbefolkningen i mange operasjoner. Dette fører med seg en rekke utfordringer, blant annet i forhold til å håndtere sykdommer som for oss i Norge er sjeldne.

Sjef for FSAN, Generalmajor Leif Sverre Rosén, som var vert for besøket, understreket at samarbeidet med andre land i internasjonale operasjoner var svært godt, men at det er viktig å utforme klare rammer for flernasjonale løsninger. Dette gjelder blant annet logistikken rundt sanitetsstøtten, hvor samarbeid både internt og internasjonalt er av stor betydning. Kvaliteten av FSANs arbeid bygger på relasjonen mellom kompetanse, øving, balanserte materiellkompetanser og mennesker.

En annen viktig diskusjon under besøket var forholdet mellom det sivile helsevesenet og FSAN, og hvordan man kan jobbe bedre sammen for å gi Forsvarets personell et best mulig tilbud før, under og etter tjeneste.

- Jeg er imponert over kvaliteten i arbeidet FSAN utfører. Dette er en viktig del av Forsvarets støtteapparat, både hjemme og i internasjonale operasjoner, sa statssekretær Espen Barth Eide etter besøket.