Historisk arkiv

Nytt miljøvennlig fartøy til Kystvakten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Fartøyet blir det tredje i sitt slag, og slipper ut 90 % mindre nitrogenoksider enn tilsvarende konvensjonelle fartøy.

Nytt miljøvennlig fartøy til Kystvakten

(05.01.07) Forsvarsdepartementet godkjente like før jul at Forsvaret ved FLO kunne inngå kontrakt om innleie av et nytt gassdrevet, havgående fartøy til Kystvakten. Det nye fartøyet blir det tredje i sitt slag, og slipper ut 90 % mindre nitrogenoksider enn tilsvarende konvensjonelle fartøy.

Nytt kystvaktskip

- Det er gledelig å se at operativ kapasitet, miljøhensyn og økonomi kan kombineres på en så god måte. Forsvaret ønsker å være i front når det gjelder miljøvern og moderne energiøkonomi, sier Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Fartøyet skal være klart for seiling i 2008. Kystvakten vil også få to andre skip av denne typen, nemlig KV Sortland og KV Barentshav, som er under produksjon. En nitrogenoksidreduksjon på 90 % sammenlignet med et tilsvarende konvensjonelt fartøy tilsvarer ca 70 000 kilo i året. CO2-utslippene reduseres også med 20 %. Med tre nye slike fartøy, tilsier dette en betydelig miljøgevinst. I tillegg reduseres drivstoffkostnadene.

Beslutningen om et nytt KV-skip er også ledd i en større satsing på Kystvakten. Regjeringen økte bevilgningene til Kystvakten både i 2006- og 2007-budsjettene. Strøm-Erichsen sa i forbindelse med budsjettfremleggelsen høsten 2007 at ett av regjeringens hovedmål er å styrke beredskapen langs kysten og Forsvarets evne til miljøovervåkning og maritimt redningsarbeid.

Kystvaktsjef, Arild-Inge Skram, er svært glad for beslutningen i departementet og understreker at det er helt naturlig for Kystvakten å satse på miljøvennlige løsninger. Miljøovervåkning og ressursforvaltning står helt sentralt i Kystvaktens daglige virksomhet og nå styrkes miljøprofilen vår samtidig som vi er godt rustet til avdekke miljøkriminalitet på havet, sier Skram.

Det nye fartøyet vil styrke norsk tilstedeværelse og suverenitetshevdelse på havet. Skipet skal erstatte KV Tromsø som tilbakeføres til reder. Vi får derfor ikke flere fartøy enn tidligere, men vi får fartøy med større operativ kapasitet.

For mer informasjon, kontakt Magnus Hodne, informasjonsrådgiver Kystvakten, 23097904 / 47245142.