Historisk arkiv

Orionfly på oppdrag i Antarktis for Polarinstituttet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Flyene skal støtte Polarinstituttets forskningsoperasjoner ved Trollstasjonen, Dronning Maud Land, Antarktis, i forbindelse med det Internasjonale polaråret.

Orionfly på oppdrag i Antarktis for Polarinstituttet

(03.01.07) FD har godkjent at Forsvarets P-3N Orion overvåkingsfly fra 333-skvadronen på Andøya flystasjon kan gjennomføre oppdrag for Polarinstituttet. Flyene skal støtte Polarinstituttets forskningsoperasjoner ved Trollstasjonen, Dronning Maud Land, Antarktis, i forbindelse med det Internasjonale polaråret.

- Det er positivt at Forsvaret kan kombinere trening for militære styrker med støtte til Norges og Norsk Polarinstitutts forskningsinnsats i sammenheng med det internasjonale polaråret, sier Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

1. januar 2007 fløy ett Orion fly fra Andøya, og kom til Cape Town i Sør Afrika i dag, 3. januar. Derfra vil det bli gjennomført tre oppdrag til Trollstasjonen i Antarktis. 333-skvadronen har allerede en offiser tilstede på Trollstasjonen for å ivareta flysikkerheten.

Etter flyvningene i januar, er det planlagt at Luftforsvaret skal utføre flyvninger i november/desember 2007 og i november/desember 2008. Endelig godkjenning vil skje i forkant av hver av de to flyperiodene, og vil bli basert på blant annet tilgjengelighet, flysikkerhet og kostnadsfordeling. Det er også en forutsetning at flystøtten ikke hindrer Luftforsvaret i å bidra til å opprettholde forpliktelser i forhold til internasjonale operasjoner spesielt og nasjonale operasjoner i nordområdene generelt.