Historisk arkiv

Positive tilbakemeldinger på den maritime styrken i UNIFIL II

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjennomførte i forrige uke en fire dager lang reise til Midtøsten. Formålet var å se nærmere på UNIFIL II-operasjonen, hvor Norge deltar med omkring 140 personer fra Sjøforsvaret.

Positive tilbakemeldinger på den maritime styrken i UNIFIL II

(29.01.07) Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjennomførte i forrige uke en fire dager lang reise til Midtøsten. Reisens formål var å se nærmere på UNIFIL II-operasjonen, hvor Norge deltar med omkring 140 personer fra Sjøforsvaret til den maritime styrkekomponenten.

- Det var viktig for meg å få tilbakemeldinger på hvordan operasjonen forløper nå når vi er kommet om lag halvveis i perioden for den norske deltakelsen, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

I tillegg til å besøke de norske styrken som er stasjonert i Limassol på Kypros, var det planlagt besøk både til Libanon, sammen med utviklingsminister Erik Solheim, og til Israel. På grunn av situasjonen i Libanon ble det ikke mulig å gjennomføre besøket dit som planlagt. Det innebar at møtene med libanesiske myndigheter i Beirut og besøket til UNIFILs hovedkvarter i Naqoura utgikk.

Strøm-Erichsen møtte den israelske forsvarsministeren Amir Peretz i Tel Aviv torsdag den 25. januar. Peretz uttrykte tilfredshet med måten den maritime operasjonen i UNIFIL II ble utført på, og takket for at Norge bidro med styrker. I tillegg til møtet med forsvarsminister Peretz, møtte Strøm-Erichsen også representanter fra Utenriks- og forsvarskomiteen i Knesset.

- Jeg fikk positive tilbakemeldinger på den maritime delen av UNIFIL II-operasjonen både fra forsvarsminister Peretz og fra representantene i Knesset. Det var tydelig at det norske bidraget er verdsatt, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministrene Strøm-Erichsen og Peretz
Forsvarsminister Strøm-Erichsen og forsvarsminister Peretz

I Jerusalem besøkte også forsvarsministeren UNTSOs hovedkvarter, og ble orientert om operasjonen som ble etablert i 1948 for å overvåke våpenhvilen mellom Israel og de arabiske nabostatene. Dette var den første fredsbevarende operasjonen ledet av FN. UNTSO-observatører er i dag også tilknyttet andre fredsbevarende operasjoner i regionen. Norge har i dag 12 militære observatører i UNTSO, og dette bidraget vil bli videreført.

Forsvarsministeren og sjef UNTSO
Forsvarsminister Strøm-Erichsen og sjefen for UNTSO, generalmajor Ian Gordon fra Australia

- Jeg fikk et meget positivt inntrykk av den rolle UNTSO spiller i regionen. Norge har lange tradisjoner for å delta i operasjoner i Midtøsten. Helt siden 1956 har Norge hatt observatører i UNTSO, og til sammen har nærmere 600 norske kvinner og menn deltatt i operasjonen. Mer enn 20 000 norske soldater har tjenestegjort i UNIFIL. Regjeringens målsetting er å øke deltakelsen i FN-ledete operasjoner. Utvidelsen av UNIFIL og fortsatt nærvær av UNTSO er viktige bidrag til FN, og for å sikre stabilitet i regionen, sier Strøm-Erichsen.