Historisk arkiv

Statssekretæren i USA for PES

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide er i USA denne uken som del av en delegasjon fra Presidiet i Det Europeiske Sosialdemokratiske Partiet (PES). Delegasjonen skal primært ha møter med representanter fra Det demokratiske partiet, men også fra media, forskningsmiljøet, arbeidstakerorganisasjonene AFL CIO og SEIU, og den sittende administrasjonen.

Statssekretær Espen Barth Eide er i USA denne uken som del av en delegasjon fra Presidiet i Det Europeiske Sosialdemokratiske Partiet (PES).  Delegasjonen skal primært ha møter med representanter fra Det demokratiske partiet, men også fra media, forskningsmiljøet, arbeidstakerorganisasjonene AFL CIO og SEIU, og den sittende administrasjonen.

 

Gruppen skal blant annet møte John Podesta, tidligere stabssjef for President Clinton, leder for Demokratene, Howard Dean, Tom Daschle fra NDI og en rekke medlemmer av kongressen og senatet. Møtene finner sted i Washington DC og New York. Hovedtema for møtene er forholdet mellom Europa og USA, internasjonal sikkerhet, globalisering og valget i USA. Et annet sentralt spørsmål blir temaer knyttet til sosial markedsøkonomi og forholdet mellom internasjonal fagbevegelse og globalt aktive kapitalfond.

Barth Eide er presidiemedlem (vise-president) i PES, som ledes av den danske sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen deltar også på delegasjonsreisen. Andre medlemmer av delegasjonen er Håkan Juholt, leder av den svenske forsvarskomiteen, Stavros Lambrinidis, medlem av Europaparlamentet for Hellas, Juan Moscoso del Prado Hernández, medlem av det spanske parlamentet, Jan Marinus Wiersma, medlem av Europaparlamentet for Nederland, Urban Ahlin, medlem av Sveriges Riksdag og Ann Linde, internasjonal sekretær for SAP, Sverige.

Det Europeiske Sosialdemokratiske Partiet er sammenslutningen av Arbeiderpartiets søsterpartier i EU og i EUs søkerland, og er nært knyttet opp til de politiske prosessene i EU. PES er en av de to største partisammenslutningene i Europa. Den andre store gruppen er det kristeligdemokratiske / konservative European People’s Party, EPP.