Historisk arkiv

– Opplever konkurransen som åpen og rettferdig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Styreformannen i SAAB, Marcus Wallenberg, besøkte tirsdag 15. januar den norske forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. SAAB produserer jagerflyene JAS Gripen, som er en av kandidatene til å bli Norges fremtidige kampfly.

Styreformannen i SAAB, Marcus Wallenberg, besøkte tirsdag 15. januar forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. SAAB produserer jagerflyene JAS Gripen, som er en av kandidatene til å bli Norges fremtidige kampfly.

– Vi er avhengige av en god dialog med alle kampflyprodusentene i denne prosessen, og jeg setter derfor stor pris på Wallenbergs besøk, sier Strøm-Erichsen. – Jeg planlegger å besøke Gripen i slutten av april, slik jeg også i fjor høst besøkte Lockheed Martin sitt produksjonsanlegg i Fort Worth i USA.

SAAB er med det svenskproduserte JAS Gripen med i konkurransen om å levere Norges fremtidige kampfly. Etter planen skal leverandørene levere sine forpliktende tilbud innen utgangen av april i år, slik at prosessen mot valg av endelig kandidat kan gå frem mot årsskiftet.

Lik behandling

Forsvarsministeren, og lederen for kampflyprosjektet, Pål Bjørseth, presiserte begge i møtet med Wallenberg at norske myndigheter ønsker en konkurranse der tilbyderne deltar på like vilkår.

– Jeg mener bestemt at konkurransen vår er troverdig, sier Bjørseth. Vi har faktisk ikke valgt kampfly ennå. – Wallenberg presiserte for øvrig i samtalene at SAAB opplever at den norske konkurransen er åpen og rettferdig, og at det er derfor de har valgt å delta i den.

– Grundig vurdering

– De nye kampflyene skal bidra til nasjonal trygghet i tretti til førti år. Derfor er det helt åpenbart at anskaffelsesprosessen må være svært grundig, sier Strøm-Erichsen, og fortsetter:  – Derfor er jeg opptatt av at vi må se på leverandørene som likeverdige konkurrenter. Vi er avhengig av å sammenligne kandidatene, vurdere dem opp mot hvilke langsiktige behov vi har, og se på totaliteten i tilbudene før vi velger nytt kampfly for fremtiden.