Historisk arkiv

Diskuterte globale utfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Vi ønsker en bred sikkerhetspolitisk dialog med Kina, sier statssekretær Espen Barth Eide etter samtalene med den kinesiske viseutenriksministeren Zhang Yesui.

Statssekretær Espen Barth Eide ledet i forrige uke en felles delegasjon fra Utenriks- og Forsvarsdepartementet til Kina. Delegasjonen hadde sikkerhetspolitiske samtaler med viseutenriksminister Zhang Yesui (bildet), ledende representanter for Folkets Frigjøringshær (Kinas forsvarsmakt), samt fremtredende kinesiske sikkerhets- og utenrikspolitiske forskere og flere representanter for utenlandske forsvarsattacheer basert i Kina. Eide foreleste om norske perspektiver på geopolitiske utviklingstrekk for Kinas stabsskole (National Defence University) i Beijing og om utviklingen innen fredsoperasjoner på treningssenteret for internasjonale operasjoner i Langfang. Videre åpnet han et norsk-kinesisk seminar om samarbeid om håndtering av naturkatastrofer.

Styrker samarbeidet
Temaene i samtalene var nye geopolitiske utviklingstrekk, forsynings- og energisikkerhet, Kinas økende globale rolle, regionale sikkerhetsspørsmål som Nord-Korea og Taiwan, situasjonen i Darfur, Kosovo-spørsmålet, samt behovet for en styrket koordinering av den internasjonale innsatsen i Afghanistan. Det var bred enighet om å styrke det bilaterale forsvarssamarbeidet, samt å samarbeide om videreutviklingen av FNs flerdimensjonale og integrerte operasjoner, som begge land bidrar til. Kina er i dag en betydelig bidragsyter til FNs fredsoperasjoner, ikke minst i Afrika. Et vellykket norsk-kinesisk seminar om ”Multidimensional and Integrated Peace Operations – The Way Forward” ble gjennomført våren 2007, og samarbeidet trappes nå opp.

- Man ble enige om å vurdere å sende personell med relevant bakgrunn fra internasjonale fredsoperasjoner som instruktører på hverandres utdanningskurs innenfor dette feltet, sier Espen Barth Eide.

Sentral aktør
- Det internasjonale sikkerhetspolitiske bildet er i rask forandring. Kina fremstår som en mer og mer sentral aktør på den globale scenen, og Kinas egen utvikling og forholdet til andre fremtredende makter blir en viktig kilde til forståelse av hvordan dette bidet vil se ut i årene som kommer. Det er derfor viktig at vi blir mer kjent med landet, dets perspektiver, og at vi finner arenaer for konstruktivt samarbeid om tema av felles interesse, avslutter statssekretæren.