Historisk arkiv

Barth Eide til Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide leder neste uke en felles delegasjon fra Utenriks- og Forsvarsdepartementet som besøker Kina. Tema for besøket vil være nye geopolitiske utviklingstrekk, behovet for styrket vektlegging på integrerte operasjoner, FNs fredsoperasjoner og bilateralt forsvarssamarbeid mellom Norge og Kina.

- Globale utfordringer er viktige i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, og gitt Kinas økende betydning globalt, ser jeg frem til å samtale med kineserne om dette. Både Norge og Kina har et sterkt fokus på FN, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Besøket er en oppfølging av konferansen om FNs integrerte fredsoperasjoner som Norge og Kina arrangerte i Beijing i mars 2007, ”Multidimensional and Integrated Peace Operations – The Way Forward”. Statssekretæren skal blant annet møte den kinesiske viseutenriksministeren Zhang Yesui, representanter for People’s Liberation Army og kinesiske forskere i løpet av besøket.

Et viktig fokus for turen vil være muligheter for å utveksle erfaringer innen FN-operasjoner generelt, og spesielt erfaringer med en helhetlig tilnærming i integrerte operasjoner. Statssekretæren skal besøke treningssenteret i Langfang, hvor politistyrker for internasjonale misjoner utdannes, og holde en tale om internasjonal sikkerhetspolitikk ved en skillevei ved National Defence University.

Kontaktperson for pressen: Avdelingsdirektør Kjersti Klæboe, mobil; 47854190.