Historisk arkiv

Besøkte Afghanistan-helikoptrene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I løpet av våren skal Norge sende tre helikoptre til Meymaneh i Afghanistan. På Bardufoss er allerede pilotene og soldatene i 339. skvadronen i full gang med planleggingen, og på torsdag orienterte de politisk rådgiver Ragnhild Mathisen om oppdraget.

I løpet av våren skal Norge sende tre helikoptre til Meymaneh i Afghanistan. På Bardufoss er allerede pilotene og soldatene i 339. skvadronen i full gang med planleggingen, og på torsdag orienterte de politisk rådgiver Ragnhild Mathisen om oppdraget.

– Helikoptrene vil gi en ekstra trygghet til soldatene som tjenestegjør på bakken i Afghanistan, understreker Ragnhild Mathisen, politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet.
Torsdag besøkte hun 339. skvadronen, som til vanlig er stasjonert ved Bardufoss Flystasjon. Der møtte hun personellet som om kort tid skal bytte ut vinterkledde fjell i Nord-Norge med afghansk ørken.

Bell 412 helikoptre fra 339. skvadronen på vintertrening i Nord-Norge
FRA SNØ TIL SAND: Tre norske helikoptre skal snart bytte ut snø med sand. Helikopterbidraget til Meymaneh i Afghanistan skal blant annet sørge for medisinsk evakuering av skadde. Foto: LARS MAGNE HOVTUN

Medisinsk evakuering
– I første rekke skal helikoptrene stå på beredskap for medisinsk evakuering, sier Mathisen.
I dag har om lag hundre norske og åtti latviske soldater i stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh ansvar for provinsen Faryab. Provinsen ligger helt nord-vest i Afghanistan, og er på størrelse med Hedmark fylke.
– I Faryab finnes det knapt kjørbare veier. Til tross for at avstandene kan synes små i norsk målestokk bruker stabiliseringsstyrkens terrengkjøretøy lang tid på å komme seg rundt i provinsen. Ofte er soldatene på oppdrag flere timers kjøring unna leiren i Meymaneh, sier Mathisen, og fortsetter:
– Helikoptrene vil derfor være en ekstra sikkerhet for soldatene som operer i små enheter – langt fra leiren.

Et tysk CH53 helikopter på oppdrag i Almar-distriktet i Afghanistan.
TYSK STØTTE: I dag støtter tyske CH-53 helikoptre de norske styrkene i Afghanistan. Foto: LARS MAGNE HOVTUN


Møtte hærsjefen
Under besøket i Bardufoss hadde også Mathisen møte med 337.skvadronen og sjefen for Hærens styrker, generalmajor Jon Berge Liland. Han orienterte om Hærens aktiviteter generelt, herunder blant annet resultatet av vinterinnkallingen av vernepliktige som fant sted i januar og som har gitt et veldig positivt resultat.

Forsvaret og industrien
Ragnhild Mathisen holdt også foredraget ”Forsvaret og industrien – strategiske partnere” på NorSupports seminar torsdag. Her gjennomgikk Mathisen regjeringens Stortingsmelding nr. 38 (2006-2007), som nylig fikk bred tilslutning i Stortinget. Med meldingen har regjeringen presentert en strategi for samarbeid mellom Forsvaret og industrien i Norge.
– Hovedmålet med meldingen har vært å legge frem en strategi for samarbeidet mellom Forsvaret og industrien i Norge, og konkretisere tiltak som vil bli igangsatt for å styrke dette forholdet til beste for begge parter, sier Mathisen. Tidlig dialog med industrien er ett av kjernepunktene i strategien. I tillegg bidrar vi til å styrke små og mellomstore bedrifters muligheter, gjennom å styrke og effektivisere gjenkjøpsordningen, avslutter Mathisen.


Politisk rådgiver Ragnhild Mathisen (i midten) hadde møter med blant annet generalmajor Jon Berge Lilland (t.v.) da hun besøkte Bardufoss.
Generalmajor Jon Berge Lilland (t.v.) tok i mot politisk rådgiver Ragnhild Mathisen og avdelingsdirektør Gisle Norheim da de besøkte Bardufoss. Foto: LARS KROKEN, HÆRENS STYRKER