Historisk arkiv

Døpte nye transportfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det første nye transportflyet er på plass på Gardermoen. Tirsdag fikk Hercules C130-J-flyet navnet Frigg, og ble overlevert Luftforsvaret.- Dette skal spesielt brukes for taktisk transportstøtte for norske styrker, men vil også støtte det sivile samfunnet, sier forsvarsministeren.


Forsvarsminister og gudmor Anne-Grete Strøm-Erichsen var med på jomfruturen med "Frigg". Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

Norge skal anskaffe fire transportfly av denne typen. Det første er levert nå, og det andre blir levert i april 2009. De to siste flyene er planlagt levert sommeren 2010.

Forsvarsministeren understreker at tranportflyene ikke bare er viktige for Luftforsvaret, de er viktige for hele spekteret av operasjoner i det norske Forsvaret.
- Lufttransport er svært viktig for Forsvarets mobilitet og fleksibilitet. Hovedoppgaven til disse flyene vil være å støtte FN- og Nato-oppdrag. Flyene vil deployeres spesielt med tanke på våre styrker i Afghanistan. De vil bedre sikkerheten og redusere risikoen for våre soldater, sier forsvarsministeren.

Les forsvarsministerens tale ved overleveringen. / Read the defence minister's speech.

Varierte oppdrag
Luftforsvaret benytter sine transportfly til en rekke ulike oppdrag. De skal løse standard transportoppdrag for det norske Forsvaret, som materiell- og personelltransport.  Flyene etterforsyner også utposter i Arktis, som Jan Mayen. Flyene benyttes som kapasitet for medisinsk evakuering både nasjonalt og internasjonalt. De norske transportflyene var for eksempel i Indonesia etter tsunamien.

I tillegg har flyene en viktig rolle i støtte til de norske spesialstyrkene. Drop av både fallskjermstyrker og nødvendig materiell er en viktig nasjonal kapasitet for at spesialstyrkene skal kunne utføre sine oppdrag.

De norske transportflyene vil få en viktig rolle i forhold til internasjonale operasjoner. Så snart de nye flyene blir fullt operative er de en viktig kapasitet til støtte for norske og internasjonale styrker, f.eks i Afghanistan.

Les mer på Forsvarsnett:
http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=168665

Foto: Forsvarets mediesenter
Det nye transportflyet på sin første tur over Oslo-området. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.