Historisk arkiv

FNs Sikkerhetsråd forlenger mandatet til den internasjonale stabiliseringsstyrken i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Jeg er veldig fornøyd med at et enstemmig FNs Sikkerhetsråd har forlenget ISAFs mandat, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Et enstemmig FNs Sikkerhetsråd vedtok 22. september resolusjon 1833 (2008) som forlenger mandatet til den internasjonale stabiliseringsstyrken i Afghanistan (ISAF) etter vanlig prosedyre med ett år.

Det nye mandatet innholder noen sentrale elementer som er forsterket siden forrige resolusjon. - Jeg er veldig fornøyd med at et enstemmig FNs Sikkerhetsråd har forlenget ISAFs mandat, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Mandatet legger særlig vekt på å styrke den afghanske hæren, det afghanske politiet og behovet for reform av justissektoren for å sikre utviklingen av godt styresett og rettstatsprinsipper. – Mandatets betydelige fremheving av behovet for å bidra til afghansk eierskap og ansvar er i tråd med norske synspunkter, fastslår Strøm-Erichsen. - Jeg vil også fremheve at mandatet legger stor vekt på betydningen av å forhindre sivile tap og å øke sivilbefolkningens beskyttelse, fortsetter hun.

Det uttrykkes stor bekymring for sammenhengen mellom narkotikavirksomheten og Taliban og andre væpnede grupper på den ene siden, og narkotika og kriminelle elementer på den andre siden. Dette kan ha direkte negativ effekt på sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, og det undergraver og begrenser følgelig afghanske myndigheters innflytelse. Mandatet oppfordrer direkte ISAF til å videreføre og effektivisere sin støtte til afghanske myndigheter og andre internasjonale aktører i kampen mot narkotika.  – Det er positivt at mandatet vektlegger de store utfordringene knyttet til narkotikaproblematikken. Dette spiller blant annet direkte inn i den pågående debatten i NATO om alliansens rolle i narkotikabekjempelse, sier Strøm-Erichsen.