Fokus på sikkerhetspolitiske utviklingstrekk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 31.10.2008
Statssekretær Espen Barth Eide deltar fra 28. oktober - 1. november på World Economic Forums møte om Europa og Sentral-Asia i Istanbul. I tillegg til fokus på finanskrisen som sådan, blir det også fokusert sterkt på nye sikkerhetspolitiske utviklingstrekk i verden generelt og i Europa og Sentral-Asia spesielt.
Statssekretær Espen Barth Eide
Møtet samler over 400 beslutningstakere fra politikk, næringsliv og akademia, og fokuserer altså på de omfattende utfordringer verden generelt og Europa og Asia spesielt står overfor, både i lys av finanskrisen og i lys av nye sikkerhetspolitiske spenninger etter Georgia-krigen. Et større antall presidenter, statsministere og utenriksministere deltar på møtet.
Blant de mange temaene som diskuteres, er geopolitiske utviklingstrekk, energispørsmål, fremtidige transportruter fra Sentral-Asia til Europa og situasjonen i Russland og Kaukasus, samt eventuell EU- og NATO-utvidelse.
Nye sikkerhetspolitiske utviklingstrekk
- Disse temaene er særlig interessante nå, ikke minst på bakgrunn av Svartehavsområdets økende betydning, understreker statssekretæren.
- Vi lever en tid hvor fundamentale parametre for å forstå internasjonal sikkerhetspolitikk er i endring. Det som skjer i disse dager er en gradvis erkjennelse i Vesten av at den "unipolare" perioden allerede er over. Vi ser at nye stater reiser seg og blir mer og mer relevante. Ikke minst i Øst-Asia, men også nærmere Europa. Dette er et bilde som er fundamentalt forskjellig fra hvordan mange i Vesten oppfattet verden både på 1990- og tidlig 2000-tallet, presiserer Barth Eide.
Historien var ikke over
Geopolitikk – med fokus på samspillet mellom geografi, sikkerhet, økonomi og politisk innflytelse – har en periode vært erstattet av konsepter som ”krigen mot terror”. Dette ble oppfattet som en kamp mellom organiserte stater på den ene siden og asymmetriske ikke-statlige aktører på den andre, der geografien egentlig ikke spilte noen stor rolle.
- Asymmetriske utfordringer og trusler vil fortsatt være med oss, men de vil etter hvert havne i skyggen av konflikter mellom stater. Den nylig avsluttede krigen i Georgia er et tegn på dette. Tesen om at historien var over (the end of history) med slutten på den kalde krigen, må nå begraves en gang for alle. Verden har ikke endret seg én gang, men mange ganger siden 1989, sier Barth Eide.
Nordområdene stadig viktigere
Nordområdenes økte betydning, ikke minst i forhold til nye og potensielt kortere seilingsleder mellom Asia og Europa, økende tilgang til store olje- og gassfelter, miljøspørsmål, uavklarte jurisdiksjonsspørsmål og mangelen på sterke og klare instrumenter til å håndtere disse utfordringene, inngår som en viktig del av dette bildet.
- Vi har utfordringer i nord som faktisk har visse likhetstrekk med den situasjonen man nå opplever rundt Svartehavet. Som en liten, men globalt orientert aktør innen både politikk, sikkerhet og økonomi, er det viktig at Norge deltar når de langsiktige utviklingstrekkene debatteres og til en viss grad formes, avslutter statssekretæren.