Historisk arkiv

Forsvarsdepartementet støtter minnesmerket over Marinehunden Bamse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet har bestemt å støtte Prosjekt Bamse Nordkapp/Honningsvåg med 70.000 kroner til oppsettingen av et minnesmerke over Marinehunden Bamse.

- Jeg er veldig glad for å kunne støtte oppsettingen av minnesmerke over Bamse i Honningsvåg, sier forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. – Bamse må ha vært en helt spesiell hund utenom det vanlige. Hans betydning som maskot og sosialt medlem i de norske marinestyrkene må ikke undervurderes. Bilde av Bamse iført matroskrave og lue ble sendt til nordmenn over hele verden ved høytider som jul og 17. mai. Han betød mye for moral, innsats og håp for fremtiden, sier statsråden.


Bokcoveret i den engelske utgaven av Bamse fra Honnigsvåg

Minnesmerket, som er en kopi av statuen som står i Montrose i Skottland, skal etter planen stå på havnen i Honningsvåg.

- Dette var fantastisk. Vi kunne ikke fått en flottere julegave, sier Steinar Hansen i Prosjektet Bamse.

St. Bernhardshunden Bamse var skipshund på vaktbåten Thorodd i 1940. Sammen med sin eier kaptein Erling Hafto seilte han til Skottland etter kapitulasjonen i juni. Der ble Thorodd bygget om til minesveiper og Bamse stod om bord til han døde i 1944. Begravelsen skjedde under full militær honnør i Montrose med over 800 mennesker til stede. Bamse er tildelt en rekke utmerkelser og i 2006 avduket HKH prins Andrew statuen av Bamse.

- Jeg ønsker prosjektet og alle som er engasjerte i saken lykke til i sitt videre arbeid, og jeg håper å kunne ta statuen i nærmere i øyesyn når den kommer på plass, sier forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen.