Historisk arkiv

Fremtidige sikkerhetsutfordringer på dagsorden i USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Politisk rådgiver Ragnhild Mathisen og seniorrådgiver Keith Eikenes besøkte 30. juni – 1. juli NATOs transformasjonskommando (ACT) i Norfolk, Virginia i USA.

På dagsorden sto, i tillegg til generelle orienteringer om ACT’s arbeid, innledning og diskusjon om Multiple Futures project. Dette er et prosjekt som har som mål å adressere sikkerhetspolitiske utfordringer for NATO i et fremtidig perspektiv.

- Multiple Futures-prosjektet i regi av ACT identifiserer de sikkerhetsutfordringer NATO kan stå overfor i de neste årene, og kan derfor være viktig for den videre utviklingen av alliansen.

Sikkerhetspolitisk står vi i dag overfor et komplekst og sammensatt bilde globalt. Samtidig som vi møter de sikkerhetspolitiske utfordringer som følger av globaliseringen, ser vi samtidig at statssikkerheten og territorialstaten igjen synes å bli relevant. NATO må være forberedt på å møte disse utfordringene i fremtiden.

 - I de siste årene har NATOs fokus vært veldig rettet mot operasjoner langt vekk fra alliansens territorium. Dette er en helt sentral del av NATOs oppgaver. Fra norsk side er vi opptatt av at NATO samtidig har fokus på sine kjerneområder og på de sikkerhetsutfordringer medlemslandene står overfor, sier Ragnhild Mathisen.

I tillegg til besøket på ACT, var Mathisen og Eikenes i Washington D.C. og hadde møter i Pentagon, State Department, Kongressen, Brookings Institution, samt den norske ambassaden.