Historisk arkiv

Grunnlag for nærmere samarbeid med Japan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Forholdet mellom Japan og Norge er nært på mange områder. Nå er det på tide med et nærmere samarbeid også om forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål, sier statssekretær Espen Barth Eide etter sitt besøk til Japan 24-27. september.

- Samtalene mine i Japan har vist at våre to land har mange felles sikkerhetsutfordringer. Også Japan merker økt militær aktivitet fra Russland – vår felles nabo, og vi har felles utfordringer i overvåkningen av store havområder. Fremveksten av nye transportruter gjennom Arktis vil bringe våre to land nærmere hverandre, da vi vil ligge på hver side av innseilingen til det som etter hvert vil bli en svært viktig transportrute til sjøs. Vi har i tillegg lignende marinefartøyer som Japan, som i likhet med oss er i ferd med å fase inn nye fartøystyper som benytter seg av kommando- og kontrollsystemet AEGIS. Besøket til både den japanske og amerikanske flåtebasen i Yokosuka var i så måte svært interessant. Yokosuka er hovedkvarteret for USAs 7th Fleet og for all amerikansk marineaktivitet i Japan. Interessant nok falt vårt besøk sammen med at hangarskipet George Washington ble flyttet til Yokosuka, som det skal ha som hjemmebase de neste ti årene, sier statssekretæren.

Statssekretær Espen Barth Eide og viseforsvarsminister Kitamura
Statssekretær Espen Barth Eide og viseforsvarsminister Kitamura

Etter besøket til Sør-Korea, dro statssekretær Barth Eide videre til Japan 24. september. Her hadde han bl.a. flere møter med første viseforsvarsminister Seigo Kitamura, med treningssenteret Central Readiness Force, forskningsinstituttet National Institute for Defense Studies, lederen for Parlamentets utenriks- og forsvarskomité, Tadashi Inuzuka, samt amerikanske og japanske militære motparter på marinebasen Yokosuka, herunder den japanske flåtesjefen, Admiral Izumi. I tillegg ble Barth Eide intervjuet av flere japanske aviser, og han holdt flere utadrettede foredrag.

Statssekretær Espen Barth Eide fikk omvisning og orientering på den japanske flåtebasen Yokosuka
Statssekretær Barth Eide fikk omvisning og oreintering på den japanske flåtebasen Yokosuka

Nedrustningsforhandlingene med Nord-Korea står for tiden i stampe, noe som både er en regional og en global utfordring. Det er dog positivt at Kina, Japan, Sør-Korea, USA og Russland fortsetter arbeidet for å finne en felles løsning på denne utfordringen gjennom Sekspartsforhandlingene om Nord-Korea. Regionen Øst-Asia preges dessverre i for stor grad av kontrasten mellom på den ene siden sterke enkeltstater og raskt voksende økonomier, på den andre siden fraværet av solide regionale sikkerhetsorganisasjoner og -regimer.

Statssekretær Espen Barth Eide i samtale med LtGen Shibata på Central Readiness Force, Asaka
Statssekretær Espen Barth Eide i samtale med LtGen Shibata på Central Readiness Force, Asaka

Eide redegjorde i Japan for hvordan vi i Norge, blant annet gjennom Langtidsplanen for Forsvaret, erkjenner at Asias betydning for internasjonal sikkerhetspolitikk er i rask vekst. Dette vil etter hvert også få betydning for Norge som en liten, men globalt orientert aktør. Norge har i de siste årene bygget ut sine forsvars- og sikkerhetspolitiske relasjoner til en rekke land i regionen, herunder de raskt voksende stormaktene Kina og India. Samtidig er det viktig å følge med i hvordan den amerikanske sikkerhetsgarantien til land som Sør-Korea og Japan utvikler seg fremover.

- Sett fra Europa er det lett å glemme at minst fem av verdens syv største militærapparater befinner seg i Stillehavsregionen. Mens noen i Europa og USA for inntil få år siden syntes å mene at ”historien var slutt”, synes den å leve i beste velgående i Øst-Asia, der man for øvrig fortsatt ser relevansen av konvensjonelle militære styrker. Dette er ikke minst interessant i lys av vår egen debatt om NATOs balansegang mellom såkalt ”nye”, asymmetriske trusler versus alliansens tradisjonelle kjerneområder, fremholder Barth Eide. 

Ett av temaene som ble diskutert var Japans bidrag til fredsoperasjoner. Den japanske grunnlovens artikkel 9 legger klare begrensninger på japansk militær aktivitet, deriblant militære bidrag til internasjonale operasjoner. Imidlertid er de japanske selvforsvarsstyrkene svært moderne.

- Det er tydelig at de japanske selvforsvarsstyrkene er meget dyktige og klare til økt innsats internasjonalt dersom japanske grunnloven etter hvert vil tolkes på en måte som åpner mer for dette. Japansk side var ikke minst interessert i Norges engasjement i Afrika, og vi inviterte dem til å delta på våre kurs i internasjonale operasjoner. Selv om Japan i dag i hovedsak har ”mykere” militære bidrag til for eksempel Afghanistan, er fredsoperasjoner et mulig samarbeidsområde for våre to land, avslutter Barth Eide, som sier seg svært fornøyd med besøket.