Historisk arkiv

I Afghanistans brennende sand for 8. gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Anne-Grete Strøm-Erichsen beøkte denne uken de norske styrkene samt de nederlandske styrkene i Ourzgan sør i Afghanistan. – Det er viktig å snakke med de norske kvinner og menn som tjenestegjør i Afghanistan. Deres tilbakemeldinger er viktige når vi planlegger fremtidige bidrag til ISAF, sier hun.

Under sitt åttende besøk til Afghanistan som forsvarsminister, besøkte Anne-Grete Strøm-Erichsen denne uken de norske styrkene samt de nederlandske styrkene i Ourzgan sør i Afghanistan. – For meg er det viktig å snakke med de norske kvinner og menn som tjenestegjør i Afghanistan. Deres kunnskap og tilbakemeldinger er viktige når vi planlegger fremtidige bidrag til ISAF, sier hun.

Foto: Asgeir Spange Brekke
Leiren i Mazar-e Sharif ble utsatt for et rakettangrep dagen før forsvarsministeren kom. Raketten traff ca. 70 meter fra Camp Nidaros. Sammen med NCC Ivar Halset var hun å så nedslagsstedet for raketten.

Forsvarsministeren har sammen med Norges ambassadør til Afghanistan, Kåre Aas, besøkt alle stedene norske styrker er stasjonert i Afghanistan. I Meymaneh, som ligger i den nordlige provinsen Faryab, snakket ministeren med tillitsvalgte, soldater og ledelsen for den norske kontingenten. De ga situasjonsrapport og tilbakemelding på hvordan oppdraget går.

Meget stolt og fornøyd
- Jeg er meget fornøyd med innsatsen og jobben våre styrker gjør her i Afghanistan, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
- De norske soldatene viser en fabelaktig stor kulturforståelse og respekt for afghanerne de møter. Det viser at vi både har godt motiverte og trente soldater, som yter mye mer enn forventet. Det gjør de selv om oppgavene både er vanskelige og tøffe. Det at norske soldater nå har meget bra utstyr og gode kjøretøy, viser at Forsvarets logistikkorganisasjons innsats i Afghanistan, med blant annet rullering av utstyr, er meget viktig og et arbeid vi ikke kunne klart oss uten.

- Både militære og sivile ledere for våre allierte skryter av at våre soldater er best utstyrt, best trent og at de gjør en formidabel innsats for å løse de oppgavene som tildeles. Som forsvarsminister er jeg meget stolt av å få slike tilbakemeldinger, sier Strøm-Erichsen.

Brønn til landsby
I Meymaneh er tre helikoptre fra 339-skvadronen stasjonert for å bidra til medisinsk evakuering. I forbindelse med en evakueringsdemonstrasjon, besøkte forsvarsministeren en liten landsby som lå like ved. I landsbyen bor det 150 familier som ikke har tilgang til rent vann. De bruker flere timer hver dag for å skaffe vann, og det vannet de henter er av meget dårlig kvalitet.
- Rent vann til denne landsbyen må vi klare å gjøre noe med. Det er fundamentalt at alle har tilgang til rent vann. Derfor vil Norge nå følge opp denne saken, sier Strøm-Erichsen.

Humanitær katastrofe
- Jeg meget bekymret for den humanitære katastrofen som er varslet i Afghanistan til vinteren. Så mye som halvparten av årets avling er ødelagt på grunn av den ekstreme tørken. Dette kan føre til at mellom 5 og 7 millioner afghanere rammes av sult. Her har det internasjonale samfunnet et stort ansvar, sier Strøm-Erichsen.

Norges ambassade vil nå foreslå en rekke både kortsiktige og langsiktige prosjekter i Faryab slik at befolkningen i fremtiden er godt rustet til å møte ulike situasjoner.

La ned krans
Til tross for at leiren i Mazar-e Sharif ble usatt for et rakettangrep lørdag 27. september valgte forsvarsministeren å gjennomføre besøket i leiren dagen etter.

Foto: Asgeir Spange Brekke
Norge har mistet tre soldater i Afghanistan og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen la ned en krans på minnesmerket da hun gjestet Mazar-e Sharif.

Strøm-Erichsen la ned en krans på minnesmerket over falne soldater. I minnetalen hun holdt over tre norske soldater som er drept i Afghanistan, fremhevet hun at Norges engasjement i Afghanistan vil fortsette.
- Dette minner oss også om hvor viktig det er å huske alvoret i oppgaven vi står i, sa Strøm-Erichsen.

Til Ourzgan i sør
Forsvarsministeren har aldri tidligere besøkt den sørlige delen av Afghanistan, men under denne turen besøkte hun camp Holland i Ourzgan. Et av formålene med besøket var å se hvordan nederlenderne har bygget opp sin PRT. Samtidig ga det viktig innblikk i modellen nederlenderne bruker – nemlig en samkjøring av militær- og sivilinnsats, som så langt har vært en suksess.

- Dette er en modell vi ønsker å se nærmere på for å trekke ut de elementene vi kan bruke, sier forsvarsministeren. Et av elementene er yrkesopplæring av afghanere. Først går de et grunnkurs på opp mot tre uker. Så får de utdelt en grunnpakke med verktøy og mulighet til å spesialisere seg som snekkere, rørleggere eller murere. Dette har, i følge de nederlandske lederne, allerede gitt meget gode resultater.

I Ourzgan hilste statsråden på Norges liasonoffiser for de norske mentoreringslagene. Hans hovedoppgave er å få innsikt i de operasjonene som gjennomføres i Ourzgan slik at vi er best mulig forberedt på at mentoreringslagene eventuelt må være med på oppdrag i Sør-Afghanistan.

Foto: Asgeir Spange Brekke
I den nederlandske leiren camp Holland har de australske styrkene startet en yrkesskole. Her får afghanerne grunnkurs i forskjellige håndverksfag og en startpakke med redskaper.

Sikkerhet og utvikling
- Denne turen til Afghanistan har vært meget vellykket. Jeg kan ikke få understreket nok at vi må fortsette å tenke helhetlig når vi løser våre oppgaver. Uten sikkerhet, ingen utvikling. Uten utvikling, ingen sikkerhet. Alt henger sammen, og det er avgjørende å handle helhetlig for at Afghanistan en dag skal oppleve sikkerhet og utvikling, avslutter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Les mer om besøket på mil.no: http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=166702

http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=166665