Historisk arkiv

Samarbeid mot internasjonal terrorisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Et tettere formalisert samarbeid mellom Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste innenfor analyse av trusselen fra internasjonal terrorisme er iverksatt.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og justisminister Knut Storberget innførte fra årsskiftet en felles enhet for analyse av trusselen fra internasjonal terrorisme. Dette er en formalisert toårig prøveordning for organisering av samarbeidet mellom Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). - Internasjonal terrorisme er en global trussel som ikke kjenner landegrenser og som krever et utstrakt samarbeid mellom etterretnings- og sikkerhetstjenestene både nasjonalt og internasjonalt, uttaler justisministeren.

Ledelsen av analyseenheten alternerer mellom tjenestene, og PST vil ha ledelsen det første året. - Formålet med samarbeidsordningen er å benytte de to tjenesters ressurser på en mest mulig effektiv måte innenfor deres respektive lovgrunnlag, påpeker Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren og justisministeren fremhever at opprettelsen av analyseenheten er i godt samsvar med rådet fra Forsvarspolitisk utvalg (NOU 2007:15) om å etablere gode mekanismer for samarbeid og koordinering mellom E-tjenesten og PST. Erfaringene etter to års prøvedrift vil bli evaluert og inngå i beslutningsgrunnlaget for permanente ordninger.