Historisk arkiv

- Må alltid arbeide med holdninger, etikk og ledelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Forsvarssektoren må være rustet til å ta gode beslutninger både i militære operasjoner, i kontakt med næringslivet og i vårt daglige virke, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun relanserte Handlingsplan for holdninger, etikk og ledelse.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lanserte Hanalingsplanen for 2009-2012. - Foto: Forsvarsdepartementet
Foto: Forsvarsdepartementet

I 2006 ble Handlingsplan for holdninger, etikk og ledelse presentert for forsvarssektoren for første gang. 
- Den gang var det et nybrottsarbeid, nå er det en naturlig del av sektorens virksomhet og daglige virke, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

I dag la hun frem den reviderte handlingsplanen, som skal gjelde for forsvarssektoren for perioden 2009-2012.
- Forsvarssektoren er fremdeles avhengig av å ha legitimitet, tillit og troverdighet i samfunnet. Kravet til integritet, åpenhet og høy etisk standard har heller ikke endret seg. Handlingsplanen har bidratt til å skape økt bevissthet rundt holdninger og etikk i hele forsvarsorganisasjonen, sier forsvarsministeren.


Særegne etiske utfordringer

Handlingsplanen har gitt en rekke resultater, blant annet et nyutviklet e-læringskurs,
økt fokus på holdninger og etikk i utenlandsoperasjoner, årlige dialogkonferanser, etiske retningslinjer for næringslivskontakt, etiske råd i flere etater og dilemmatrening.

- Men vi blir aldri utlærte. Vi må alltid ha fokus på holdninger, etikk og ledelse som en integrert del av vårt daglige virke. Forsvarssektoren er en viktig samfunnsaktør, med helt særegne etiske og holdningsmessige utfordringer, sier forsvarsministeren.

Må ha tillit
Hun viser til at Forsvaret er statens sterkeste maktapparat. I ytterste konsekvens risikerer de å måtte ta liv for å beskytte liv. Forsvarssektoren er også en viktig aktør i forskning, teknologiutvikling og utforming av premissene for Norges sikkerhetspolitiske utvikling. Sektoren forvalter også betydelige materielle, menneskelige og økonomiske ressurser, ikke minst er om lag 9000 vernepliktige inne til førstegangstjeneste hvert år. Forsvaret står også for noen av de største innkjøpene i offentlig sektor.
 
- Samfunnet må ha tillit til at disse ressursene brukes til fellesskapets beste, sier Strøm-Erichsen.

Les mer:
Handlingsplanen (pdf, 3 Mb.)
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens innledning ved lanseringen 16. september 2009