Historisk arkiv

- Må overholde krigens regler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Krigens folkerett skal følges. Ikke bare i teorien på seminar, men også ute i felt, fastslo statssekretær Espen Barth Eide på Norges Røde Kors’ humantære forum.

- Krigens folkerett skal følges. Ikke bare i teorien på seminar, men også ute i felt, fastslo statssekretær Espen Barth Eide på Norges Røde Kors’ humantære forum.


Foto: Norges Røde Kors.
Espen Barth Eide understreket hvor viktig det er at reglene for krig overholdes. Foto: Norges Røde Kors.

Krigene og konfliktene har endret seg. Tidligere, med tradisjonell krigføring mellom stater var det relativt enkelt å overholde krigens folkerett. I dag, med asymmetriske trusler og strid mellom stater og opprørsgrupper er situasjonen langt mer uoversiktig.
- Krigene skjer midt i blant sivilbefolkningen, og sivile kan være mål eller brukes som skjold. Dette utfordrer ikke reglene for krig, men måten vi bruker dem, sier Espen Barth Eide.

Statssekretæren understreker at brudd på reglene fra den ene parten ikke forsvarer brudd også fra den andre parten i en konflikt.
- Vi må følge reglene. Dette er ikke bare teori, men også praksis hos store deler av de vestlige styrkene i dag, forsikret han.

Barth Eide vektlegger at det fortsatt er svært viktig å skille mellom sivile og stridende, og at man ikke skal lage en gråsone mellom disse. ”Kriminelle sivile” må behandles som nettopp dette, og ikke som stridende.

Samarbeid om opplæring
Forsvaret har samarbeidet med Norges Røde Kors om opplæring i krigens folkerett for soldater og offiserer. En fersk undersøkelse viser at det har vært en kunnskapsøkning siden forrige undersøkelse i 2004, men at det fortsatt er rom for forbedring.
- Det er viktig å ha en god opplæring i krigens folkerett på alle nivåer. Det er ikke lenger slik at alle avgjørelser tas av offiserer på høyt nivå. Det kan like gjerne være en fotpatrulje i felt i Afghanistan som på få sekunder må ta vanskelige valg med fatalt utfall, sier Espen Barth Eide. 

Statssekretæren la frem et eksempel: Dersom en norsk patrulje blir beskutt fra et hus, kan de ikke nødvendigvis skyte tilbake om de ikke er sikre på at det ikke er sivile i huset. Visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator i FN, John Holmes, fulgte opp:
- Jeg ser at dette kan være vanskelig: Hvis man er ryddig og følger krigens folkerett, er det større sjanse for at man får egne tap. Men likevel er det avgjørende at reglene følges, understreket han.

Økende behov
Holmes understreket at i dagens konflikter er det først og fremst sivile – ikke soldater – som blir rammet. Sivile merker også konsekvensene av andre internasjonale ”megatrender”: Klimaendringer som gir flere naturkatastrofer, matvarekrisen, vannmangel, urbanisering, befolkningsøkning og pandemier. Kombinasjonen av dette gjør at det er stort behov for humanitær hjelp.
- Vi må se på nye løsninger for å møte dette. Humanitær hjelp kan ikke bare reparere – vi må forebygge.

Holmes var også bekymret for at oppslutningen om krigens folkerett kun eksisterer i møterommene.
- Vi ser at oppslutningen ofte forsvinner når man møter virkeligheten. Det er mye dobbeltmoral. Vi trenger ikke nye eller flere normer, men vi må bli bedre på å implementere og overholde de reglene som allerede er der, understreker han.

Øke respekten for folkeretten
Holmes etterlyste bedre systemer for å sanksjonere de som bryter krigens folkerett
– Lovbrudd må få konsekvenser.Noen må svare for det som blir gjort, sier han.

Også statssekretær i Utenriksdepartementet, Gry Larsen, understreket hvor viktig det er at reglene i krig overholdes.
- Vi må få nytt fokus på beskyttelse av sivile, og øke respekten for krigens folkerett. Kan dette lykkes? Ja, det kan det. Å mislykkes er rett og slett ikke et alternativ, sier hun.

Foto: Norges Røde Kors.
FNs nødhjelpskoordinator, John Holmes, ser at konfliktene får stadig flere sivile ofre. Foto: Norges Røde Kors.