Historisk arkiv

- Viktig med dialog om kjernevåpenpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Åpenhet og dialog om kjernevåpenpolitikken er viktig for alle partnere i NATO-Russlandsrådet. Det sa statssekretær Espen Barth Eide under sitt innlegg for NATO-Russlandsrådets kjernevåpenseminar i dag.

Norge er vertskap for et seminar i NATO-Russlandsrådet 8.-10. november. Tema er kjernevåpenstrategi og doktrine, og seminaret blir holdt i Oslo.  Under seminaret presenterer de fire kjernevåpenstatene USA, Storbritannia, Frankrike og Russland sine kjernevåpenstrategier og planene fremover.

Høyt på agendaen
- Dette er spennende, fordi kjernevåpenpolitikk på ny er satt høyt på den internasjonale agendaen. Vi ser klare intensjoner om en fornyet nedrustningsavtale mellom Russland og USA. I tillegg har vi startet forberedelsene frem til neste års nedrustnings- og ikke-spredningskonferanse i New York. Dette er viktige prosesser som vi støtter og som må få konsekvenser for kjernevåpnene i verden. Samtidig må vi innse at en rekke land fortsatt vil ha kjernevåpen i lang tid fremover og andre land ønsker å skaffe dem. Dette må vi forholde oss til, både nasjonalt og i NATO. Derfor er det så viktig å drøfte målet om både nedrustning og ikke-spredning, samtidig med at vi sørger for å opprettholde en nødvendig internasjonal stabilitet og sikkerhet, sier Espen Barth Eide.

NATO-Russlandsrådet har dialog om kjernevåpen som en del av sitt arbeid, og for Norge og NATO har det vært viktig å få med Russland i denne diskusjonen.

Fremme åpenhet
Hensikten med seminaret er å fremme større felles forståelse og åpenhet om kjernevåpenstrategi og doktrine for deltakerlandene. Deltakerne diskuterte blant annet kjernevåpnenes rolle i nasjonale strategier. Deltakerne er eksperter og saksbehandlere på området for sine land, de fleste jobber i departementene, delegasjonene i Brüssel og i de væpnede styrker.

Statssekretær Espen Barth Eide holdt åpeningsinnlegget på seminaret mandag, og ble etterfulgt av innledere fra de fire kjernevåpennasjonene: USA, Storbritannia, Frankrike og Russland. Tirsdag er det paneldiskusjon med blant annet deltagelse fra forskningsmiljøet.

Les hele innlegget til Barth Eide ved å følge linken i høyre marg.


Info til presse:
Seminaret er lukket. For intervjuer med Espen Barth Eide etter hans innlegg, kontakt Forsvarsdepartementet v/Marita I. Wangberg, tlf 90512319 eller vakttelefon 23 09 60 11.