Historisk arkiv

Barnebok for de som blir igjen hjemme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet har gitt støtte til en norsk utgave av en barnebok som benyttes i Danmark av familier der mor eller far er ute i utenlandsoperasjoner.

- Forsvaret har et høyt fokus på å ta vare på dem som reiser ut i utenlandstjeneste før, under og etter tjenesten. For mange er det tøffeste ved å reise ut at man har en familie som blir igjen hjemme. Derfor har vi hatt et stadig større fokus på også å ta vare på familiene til personell som reiser ut, sier politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Ragnhild Mathisen.  – I så måte er dette et konkret og verdifullt familiepolitisk tiltak, som faller inn i handlingsplanen for oppfølging av St.meld. nr. 34 (2008–2009) ”Fra vernepliktig til veteran”.

Barneboken ”Missionen går til…” benyttes i det danske forsvaret av barnefamilier som har familiemedlemmer eller pårørende i utenlandsoperasjoner. Boken er utarbeidet som et forebyggende tiltak og er ment å gi barn et verktøy til å håndtere belastninger som følge av at deres forelder, søsken eller andre nære pårørende drar ut i utenlandsoperasjon. Anslag fra danske fagmyndigheter indikerer at for hver enkelt soldat i utenlandsoperasjoner er det om lag tre barn som i ulik grad berøres.

FD har gitt støtte til Forsvarsstaben (FST) til kjøp av eierrettigheter, oversettelse og trykking av 10,000 eksemplarer av boken, som også skal tilpasses norske forhold. Det er et overordnet mål at tiltaket skal bidra til å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere gjennom en moderne familiepolitikk. Videre skal boken bidra til å forebygge eventuelle stressreaksjoner hos både pårørende og soldaten, som følge av  belastninger ved utenlandstjenesten.

Boken er utarbeidet av Cand. Psych. Rikke Høgsted i samarbeid med pårørende med barn og krisepsykologer ved det danske forsvarets Institutt for Militærpsykologi. Den er utarbeidet i et ”scrap book”–format, og bygger på et tilsvarende konsept som benyttes i det danske helsevesenet (Danish Cancer Society) i forbindelse med sorgarbeid for barn som har mistet nære pårørende.