Besøkte norske styrker i Tsjad
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 14.12.2009
Forsvarsminister Grete Faremo har vært i Abeche, Tsjad på sitt første besøk til en norsk avdeling i en utenlandsoperasjon. - Dere har gitt meg et svært godt utgangspunkt for det videre arbeidet med å utvikle norske bidrag til operasjoner ute, sa Faremo.
Lørdag 12. desember ankom forsvarsminister Grete Faremo Abeche på sitt første besøk til en norsk avdeling i en utenlandsoperasjon.
Forsvarsministeren fikk se hvordan det norske feltsykehuset drives i Tsjad. Alle foto: Forsvarsdepartementet.
Det var en tydelig imponert statsråd som sammen med forsvarssjef general Harald Sunde fikk oppleve en avdeling som med høy kompetanse og engasjement løser vanskelig oppdrag for FN i et krevende operasjonsområde.
- Dere har gitt meg et svært godt utgangspunkt for å håndtere det videre arbeidet med å utvikle norske bidrag til operasjoner i utlandet, sa Faremo til personellet etter besøket.
Den norske kontingentsjefen for bidraget til FN-operasjonen MINURCAT, oberst Hilde Solheim, hadde lagt opp et tett og innholdsrikt program for besøket. Dette inkluderte blant annet brief og omvisning ved det norske feltsykehuset, besøk ved en lokal brønn, besøk ved det lokale sykehuset i Abeche, møte med FNs spesialutsending Victor Da Silva Angelo og MINURCATs stedfortredende styrkesjef brigader Ahern. I tillegg ble det gjennomført møter med øvrig norsk personell som er tilknyttet misjonens ulike aspekter, som politiarbeid og opplæring av flyktninger.
FNs spesialutsending Victor Da Silva Angelo møtte forsvarsministeren og forsvarssjefen under besøket i Tsjad.
Sterk utvikling
Forsvarsminister Faremo la i sine samtaler med norsk personell vekt på at det er viktig for henne å få et førsteinntrykk av hvordan de norske avdelingene var satt opp og opererte i en multinasjonal FN-styrke. Hun kommenterte at hun var imponert over motivasjonen hos det norske personellet, og bredden og dybden i kompetansen.
- Når jeg besøker dere opplever jeg at Forsvaret har utviklet seg veldig de siste årene. Jeg ser i dag en rekke av de kvaliteter og kjennetegn jeg tidligere har opplevd i ulike kompetansebedrifter jeg har jobbet i.
Statsråden uttrykte også et håp om at hennes tidligere erfaringer som justisminister og bistandsminister ville gi henne ekstra godt utgangspunkt for å bidra i utviklingen av norske militære innsatser som opererer i grenselandet mellom nettopp justis, bistand og utvikling samt militærmakt.
Feltsykehus og brønnboring
Det norske feltsykehuset drives i hovedsak av norsk personell, i tillegg deltar 19 serbiske befal og soldater som et ledd i det pågående norsk-serbiske militære samarbeidet. Sykehusets hovedfunksjon er å understøtte FN-personell, men det gis også støtte til humanitære organisasjoner og til lokalbefolkningen gjennom et samarbeid med det lokale sykehuset.
Den norske brønnboreavdelingen har som hovedoppgave å gjennomføre hydrogeolgisk kartlegging og boring av brønner i operasjonsområdet på oppdrag for FN. Begge bidragene underbygger hovedmisjonen til FN, som er å bidra til en stabil sikkerhetssituasjon i det østlige Tsjad og deler av den Sentralafrikanske Republikk slik at de mange hundretusener flyktningene og internt fordrevne i området kan vende hjem.
Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde møtte brønnborerne, her ved nestkommanderende for brønnborelaget, Bjørn Tore Skredlund.