Historisk arkiv

Fortsatt tungt bidrag til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo diskuterte blant annet fremtiden for de internasjonale styrkene i Afghanistan da hun deltok på det uformelle forsvarsministermøtet i NATO 22.-23. oktober.

Foto: NATO
Forsvarsminister Grete Faremo (t.h) sammen med sine kolleger Rasa Jukneviciene, fra Litauen (t.v) og Imants Viesturs Lieģis fra Latvia.


Møtet ble avholdt i Bratislava i Slovakia.

- Norge kommer til å opprettholde bidraget i Afghanistan på samme nivå som i dag, men vi vir innsatsen i retning av ytterligere fokus på å støtte opp om og trene afghanske styrker. Målet er at afghanerne på sikt selv skal bli i stand til å ta hånd om sikkerheten i eget land, understreker Faremo.

- Som nyslått forsvarsminister, men tidligere bistands- og justisminister, konstaterer jeg at mine kolleger i NATO erkjenner at utfordringene i Afghanistan kun kan løses gjennom en helhetlig og integrert tilnærming.

Krevende situasjon
FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, gjorde det klart at situasjonen i landet fortsatt er krevende, og at det er nødvendig med internasjonal tilstedeværelse. Spesialutsendingen understreker at NATOs økende fokus på å bygge opp afghanske styrker er viktig og riktig. Dette krever både økonomiske bidrag og personell.

Eide redegjorde også for prosessen fram mot det kommende presidentvalget i Afghanistan.

Den afghanske forsvarsministeren Wardak var også til stede under en lunsj alle bidragsyterne til ISAF, også de utenfor NATO, var invitert. Også han la vekt på betydningen av kapasitetsbygging på afghansk side.

NATOs prioriteringer
NATOs forsvarsministre diskuterte også den pågående transformasjonen i NATO, og hva organisasjonen skal prioritere fremover.

- Det er et stort press på NATOs fellesfinansierte budsjetter, og flere land tar til orde for å redusere budsjettene til tross for økte utgifter. Men det er viktig at de ressursene som nasjonene stiller til rådighet står rimelig i forhold til de politiske målsetninger som de samme nasjonene har blitt enige om, sier Faremo.

Et mer tilpasset rakettskjold
USAs forsvarsminister Robert Gates redegjorde for den omfattende omleggingen av USAs planer om et rakettskjold bort fra Bush-administrasjonens opprinnelige planer som hadde stor vekt på utbyggingen av kapasiteter i Polen og Tsjekkia. I stedet har Obama-administrasjonen gått inn for en modell som i større grad prioriterer beskyttelse mot regionale trusler (fremfor globale), som i større grad forankres i NATO, og der Russland inviteres inn til å samarbeide. Forsvarsministrene ga bred tilslutning til denne nye og mer gradvise tilnærmingen. 

Les mer på NATOs sider: http://www.nato.int/cps/en/SID-72FDA375-2E8B6255/natolive/news_58190.htm

Foto: NATO.