Historisk arkiv

Diskuterte samarbeid og felles utfordringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Spania og Norge har mange sammenfallende utfordringer og meninger, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter at hun besøkte sin spanske kollega. Strøm-Erichsen besøkte også verftet Navantia der de nye norske fregattene i Nansen-klassen bygges.

Forsvarsministeren var i Spania 9.-10. februar. Besøket til den spanske forsvarsministeren Carme Chacón i Madrid ble innledet med inspeksjon av spansk æresgarde og avspilling av nasjonalsanger.
- Jeg opplever at Spania og Norge deler mange av de samme synspunkter. Selv om våre land geografisk sett ligger et stykke fra hverandre, har vi mange sammenfallende utfordringer og meninger, sier Strøm-Erichsen.

Chacon og Strøm-Erichsen inspiserer æresgarden.
Forsvarsministrene Carme Chacón og Anne-Grete Strøm-Erichsen inspiserer den spanske æresgarden.

De to forsvarsministrene diskuterte under sitt møte både nasjonalt samarbeid, og ulike utfordringer for NATO-alliansen. Kampflyprosjektet, prosjektet Naval Strike Missile (NSM), oppgradering av ubåter og fregattprosjektet er eksempler på hva som ble diskutert.

Felles utfordringer i Afghanistan
Norge og Spania er ansvarlige for hver sin PRT i to naboprovinser i Afghanistan, og felles utfordringer nordvest i Afghanistan ble inngående debattert under møtene.
- Vi er begge opptatt av utfordringene i grenseområdene mellom regionalkommando vest og nord. Vi vil derfor samarbeide om å få løst problemene i dette området, og bidra til å gi befolkningen her en bedre fremtid, sa den norske forsvarsministeren.
 
De to ministrene diskuterte også det norske ”nærområdeinitiativet” som ble lagt frem i februar 2008.
- Vi har ulike nærområder – Spania i sør med Middelhavet og Afrika som sitt nærområde, og vi i nord med nordområdene – men vi ser veldig likt på de utfordringene vi står overfor. Vi ønsker begge at NATO-alliansen skal synes mer i våre nærområder, gjerne gjennom trening og øvelser, slik at kunnskapsnivået om alliansens eget ansvarsområder ikke svekkes, sa forsvarsministeren.


Noen av verdens beste fregatter

Forsvarsministeren besøkte også verftet Navantia og de norske forsvarsansatte som jobber med fregattprosjektet i Ferrol i nordvest Spania. På verftet fikk statsråden en omvisning og orienteringer om byggingen av de norske fregattene. Forsvarsministeren fikk også tatt fregatten KNM Thor Heyerdahl i nærmere øyesyn. Fartøyet skulle døpes dagen etter.
 
- Fregattene vil være viktige fartøy for Norge i mange tiår fremover, og jeg er veldig glad for at jeg endelig fikk anledning til å få besøke verftet der de bygges. Dette var et meget tillitsvekkende besøk, og jeg føler meg trygg på at vi vil få noen av verdens beste fregatter når de er ferdigbygd og overlevert til Sjøforsvaret, sa forsvarsminister Strøm-Erichsen under besøket.

Fregatten Thor Heyerdahl før dåpen.
Fregatten KNM Thor Heyerdahl dagen før dåpen.