Historisk arkiv

Enighet om å unngå sammenblanding av sivile og militære

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Fellesuttalelse fra statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet og president Sven Mollekleiv i Røde Kors.

 

I et innslag i Dagsrevyen søndag 8. november gis det inntrykk av at Forsvarsdepartementet og Røde Kors er uenige om hvilken folkerettslig status Taliban og andre opprørere har i Afghanistan, og om hvilke regler som gjelder. En slik uenighet foreligger ikke. Røde Kors og Forsvarsdepartementet arbeider nært sammen om opplæring av norske soldater og i forhold til å videreutvikle tenkningen om hvordan krigens folkerett skal anvendes i dagens kompliserte konfliktbilde.

Det pågår en intern væpnet konflikt i Afghanistan mellom regjeringsstyrker og internasjonale styrker på den ene siden og Taliban og ulike opprørsgrupper på den andre. En av de mest grunnleggende reglene i væpnet konflikt er at partene i konflikten til enhver tid skal skille mellom sivile og stridende. Angrep kan kun rettes mot stridende. Angrep skal ikke rettes mot sivile som ikke deltar direkte i fiendtlighetene. Disse reglene gjelder så vel i væpnet konflikt mellom to stater, som i konflikt mellom en stats væpnede styrker og væpnede grupper. Vårt felles syn er at alle parter også i en slik konflikt har rettigheter og plikter etter den internasjonale humanitærretten. Dette betyr at ingen er rettsløse etter internasjonal humanitærrett.

For å kunne oppfylle distinksjonsprinsippet skiller internasjonal humanitær rett mellom sivile på den ene siden og medlemmer av væpnede styrker og væpnede grupper på den andre. Sivilbefolkningen og sivile enkeltpersoner skal beskyttes mot angrep, med mindre og så lenge de deltar direkte i fiendtligheter. I konflikter som den som nå pågår i Afghanistan er det behov for en nærmere presisering av hvem som er hva. Røde Kors og Forsvarsdepartementet arrangerte av denne grunn en internasjonal konferanse om ”direkte deltakelse i fiendtligheter” den 4. november 2009.

Følgende grupper er å anse som sivile:

1.      Sivile som aldri deltar direkte i fiendtlighetene. Disse skal etter humanitærretten respekteres og beskyttes under alle omstendigheter.

2.      Sivile som kun sporadisk deltar direkte i fiendtlighetene. Dette kan f. eks. være en Taliban-sympatisør som i et enkeltstående tilfelle får betaling for å utplassere en veibombe. I forberedelsene til, under utplasseringen og i umiddelbar etterkant av utplasseringen av veibomben deltar vedkommende direkte i fiendtlighetene, og mister dermed sin beskyttelse som sivil. Når vedkommende har avsluttet oppdraget og gått tilbake til sitt sivile liv, gjenopprettes beskyttelsen mot å bli angrepet, men vedkommende kan på grunn av handlingen selvfølgelig arresteres som lovbryter ved bruk av ordinære politimetoder.  

Følgende personer representerer partene i konflikten i Afghanistan:  

3.      Personer som regelmessig og over tid deltar direkte i fiendtlighetene på vegne av organiserte væpnede grupper som for eksempel Taliban. Disse personene kan angripes under samme betingelser og i samme utstrekning som man kan angripe personer tilhørende de væpnede styrker i en mellomstatlig konflikt,også når de utfører andre gjøremål mellom stridshandlingene, så lenge de er tilknyttet de væpnede gruppene og forutsatt at de regelmessig utfører oppgaver eller funksjoner som innebærer at de deltar direkte i fiendtlighetene. Det forutsettes at deres tilknytning til gruppen er dokumentert. For å sikre at partene i konflikten skiller seg fra sivile, omtaler internasjonal humanitær rett disse gruppene som organiserte væpnede grupper i en intern væpnet konflikt. Hvorvidt man etter folkeretten skal karakterisere disse personene som ”medlemmer av en væpnet gruppe som vedvarende utfører stridshandlinger” eller som ”sivile som vedvarende deltar direkte i fiendtlighetene” og hvem som skal anses som medlemmer av disse gruppene, diskuteres internasjonalt. Disse har ikke krav på immunitet fra nasjonal straffeforfølgning for å delta direkte i fiendtligheter mot væpnede styrker som tilhører en av statene som deltar i konflikten. Deltagelse i kamphandlingene mot de væpnede styrkene til en av statene som er part i konflikt er i seg selv imidlertid ikke i strid med internasjonal humanitær rett.

4.      Medlemmer av væpnede styrker som tilhører regjeringen i Afghanistan eller de andre statene som deltar i konflikten.