Historisk arkiv

Fokus på NATOs fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide er tirsdag i Brussel for å delta i en konferanse der blant annet NATOs fremtidige strategiske konsept diskuteres.

Under konferansen skal en gruppe ledende eksperter legge frem en rapport som trekker opp rammeverket for NATOs rolle og funksjon i fremtiden. Både amerikanske og europeiske tenketank-miljøer har vært representert i prosessen.

Hovedmålet med rapporten og konferansen er å drøfte de viktigste utfordringer alliansen står overfor i det kommende tiåret. Prosessen skal bidra til det arbeid som gjøres frem mot og i forlengelsen av NATO-toppmøtet i april 2009. I den sammenheng vil blant annet alliansens fremtidige strategiske konsept stå helt sentralt.
 
Opptakt til nytt strategisk konsept
- Dette er den viktigste prosessen i opptakten til nytt strategisk konsept, sier Barth Eide. – Offisielt starter dette arbeidet først under toppmøtet i Strassbourg/Kehl, men i praksis er forarbeidene allerede godt i gang, påpeker statssekretæren.

Tilsvarende konferanser har blitt holdt tidligere, både i Washington, Warszawa og også her i Oslo. Norge er tungt involvert i arbeidet, både gjennom Barth Eide selv, men også gjennom deltakelse fra Institutt for Forsvarsstudier (IFS).

Treffer godt
Rapporten som skal drøftes tar blant annet til orde for en ny balanse mellom NATOs hjemlige og deployerte oppgaver, med bakgrunn i at det har vært et meget sterkt fokus på ”out of area” de senere årene. - Vi føler at rapporten har truffet godt i forhold til Norges posisjon, også i forhold til våre særlige interesser knyttet ikke minst til nordområdene, og jeg ser frem til svært spennende diskusjoner under konferansen, avslutter Barth Eide.