Historisk arkiv

Forbereder nytt strategisk konsept for NATO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Kollektivt forsvar er fremdeles selve limet i NATO-alliansen, men vi bør ha et bredere perspektiv på tolkningen, sa statssekretær Espen Barth Eide da han innledet på NATOs ”Stategic concept seminar I; NATO’s fundamental security tasks”.

 



Statssekretær Espen Barth Eide (FD) er en av innlederne under ”Strategic concept seminar I”, som finner sted i Luxembourg i dag.

Seminaret er det første i en serie av i alt fire seminarer, som danner kjernen i arbeidet med å utvikle et nytt strategisk konsept for NATO.  Deltagere på seminaret er Generalsekretærens ekspertgruppe under ledelse av den tidligere amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright, i tillegg til forskere, politikere, generaler og en rekke NATO-ambassadører (NATOs råd).

Statssekretær Barth Eide innledet om NATOs kollektive forsvarsforpliktelser i nye sikkerhetspolitiske omgivelser.
- Traktatens bestemmelse om kollektivt forsvar i henhold til art. 5 ligger fast, og er fortsatt høyst relevant, ikke minst i lys av nye geopolitiske trender. Kollektivt forsvar er fremdeles selve limet i NATO-alliansen, men vi bør ha et bredere perspektiv på tolkningen, sier Espen Barth Eide. 

Det pågående Luxembourg–seminaret vil bli etterfulgt av nok et seminar denne høsten. Det tredje seminaret i rekken vil finne sted i Oslo 13.– 14. januar 2010, og seminarrekken avsluttes i USA våren 2010.

Disse seminarene vil bli oppsummert i en rapport som overleveres NATOs generalsekretær før sommeren 2010. Rapporten vil inneholde en anbefaling om hvilke momenter som bør inngå i NATOs nye strategiske konsept. Generalsekretærens utkast til et slikt konsept skal etter planen foreligge høsten 2010, og det nye konseptet planlegges vedtatt under NATOs neste toppmøte i Lisboa om vel et år.

Les hele Barth Eides innlegg ved å følge linken i høyre marg.

NATO strategisk konsept