Forsvaret har gode søkere til operasjoner ute
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 17.08.2009
Forsvaret har ikke et generelt rekrutteringsproblem til internasjonale operasjoner, slik det kan se ut på Dagsavisens oppslag i forrige uke.
Det største norske styrkebidraget ute er i Afghanistan. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret.
Norge har i dag større styrker ute i tre operasjoner: Afghanistan, en fregatt i Aden-bukta og et feltsykehus i Tsjad. Tillegg er det offiserer/observatører ute i andre operasjoner og oppdrag for FN og NATO. Alle utenlandsstillinger er fylt opp for 2009, og for 2010 er så langt 45 prosent av stillingene besatt.
- Forsvaret får dette til, selv om vi har store styrker ute. Vi har de siste årene har lagt vekt på å prøve å spre belastningen på ulike kategorier, understreker forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Det er likevel utfordringer når det gjelder rekrutteringen til enkelte nisjer og av spesialister.
- Det er enkelte funksjoner som er avhengige av spesialister. Det kan for eksempel gjelde samband, piloter og lignende. Noen av disse fagmiljløene er små og får derfor et stort press på seg. Disse faggruppene har en utdannelse og etter hvert en erfaring som tar flere år å bygge opp. Derfor er det viktig at Forsvaret legger til rette for å styrke disse miljøene, og det gjør de, sier forsvarsministeren.
Per i dag har Norge nesten 1000 norske menn og kvinner i utenlandsoppdrag. De største bidragene består av hele avdelinger som settes opp og trenes i Norge før de reiser ut. Noen av disse tas fra stående avdelinger i Norge, andre settes opp for det konkrete oppdraget. Befalsoppsetningen i disse enhetene er tilfredsstillende, men som sagt noe anstrengt for enkelte nisjekapasiteter.
Personellet som sendes på KNM Fridtjof Nansen til Adenbukta er med enkelte unntak kategorier som ikke har vært mye belastet med utenlandsoperasjoner.
Tiltak for rekruttering
Det er gjort flere tiltak for å bedre og opprettholde rekrutteringen blant befal. Blant annet er det innført opp til to års horisont på utlysninger av befalsstillinger. Dette har hatt god innvirkning, fordi både personellet og deres hjemmeavdeling kan planlegge fravær i opp til to år før avreise. Spesielt viktig har nok dette vært for befal med familie. Det er også åpnet for at tiden ute kan være kortere enn seks måneder der dette er praktisk mulig.
Forsvaret har økt støtten til familiene til personellet når de er ute. Dette er både praktisk og økonomisk støtte. Lønns- og avtalevilkåene er forbedret de senere årene, med økte midler til særavtalene og et forbedret lønnssystem som har gitt en betydelig lønnsheving for de som er ute sammenlignet med de som er hjemme.
Disse tiltakene har også gjort at flere har valgt å reise på sin første misjon, noe som har vært viktig for å spre belastningen på flest mulig.
Utfordringer i nisjekapasiteter
Enkelte fagkategorier er vanskeligere å rekruttere til enn andre. Dette er typiske nisjekapasiteter som må være på plass ved alle typer operasjoner, uavhengig av type avdeling. Det er satt i gang flere tiltak for å bedre situasjonen: Innenfor sanitet er de økonomiske godtgjørelsene økt, og det er inngått avtaler med sivilt helsevesen og andre nasjoner. Innenfor samband er det etablert egen avdeling på Jørstadmoen som i større grad skal håndtere utenlandsutfordringene.
- Dette er personell som har en utdannelse og erfaring som det tar flere år å bygge opp. I tillegg vil behovene i internasjonale operasjoner variere. Det betyr at det er vanskelig å planlegge fremtidig bemanning og kompetansebehov. Generelt høy sysselsetting og stor etterspørsel i det sivile næringslivet har bidratt til konkurranse om de samme menneskene, forklarer forsvarsministeren.
Fakta:
Disse tiltakene er satt i verk, og vil bidra til økt rekruttering mot behovene i utenlandsoperasjoner:
- Styrkingen av Hæren vil bidra til styrking av enkelte fagmiljø og redusere belastningen for den enkelte
- Personell oppsatt i heimevernsstyrken kan tilknyttes regulære avdelinger som deltar i internasjonale operasjoner
- Vernepliktsverket skal kartlegge kompetanse blant reservepersonell som kan være aktuelle for utenlandsoperasjoner
- Den planlagte styrkingen av VAB (Vernepliktig akademisk befal) – ordningen, vil kunne bidra til økt rekruttering innen enkelte fagområder, spesielt innen sanitet og ingeniør