Historisk arkiv

Forsvaret satser på grønn varme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Politisk rådgiver Ragnhild Mathisen åpnet 25. febr et nytt biobrenselanlegg som skal sørge for miljøvennlig oppvarming av Rena leir. Dette kan gi en årlig reduksjon på cirka 5.000 tonn CO² samtidig som Forsvaret kan spare tre millioner kroner.

Politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Ragnhild Mathisen, åpnet onsdag 25. februar et nytt biobrenselanlegg som skal sørge for miljøvennlig oppvarming av Rena leir.  Bruken av bioenergi kan gi en årlig reduksjon på cirka 5.000 tonn CO² i forhold til fossile brensler, og en årlig besparelse for Forsvaret på cirka tre millioner kroner.

Foto: Erik Drabløs, Forsvarets Mediesenter

 

– Det er selvsagt svært gledelig når vi kan kombinere god miljøpolitikk med god økonomi, sier Ragnhild Mathisen. – Østerdal garnison er en garnison for fremtiden, og da er det viktig at vi satser på fremtidens løsninger.

I 2006 ble det besluttet at Forsvarsbygg skulle lyse ut en konkurranse om kjøp av ferdig varme til Rena leir basert på biobrensel (se her: Rena leir får oppvarmingsanlegg basert på biobrensel) Resultatet av konkurransen var at den lokale leverandøren Solør Bioenergi AS fikk avtalen om oppvarming av vann til det allerede eksisterende fjernvarmenettet i leiren.

Miljøvennlig oppvarming av Rena leir er en del av Forsvarsbyggs satsing på energiledelse. Tiltakene Forsvarsbygg har gjennomført, allerede før bioanlegget kom på plass, har gitt en reduksjon på 35 GWh, en årlig reduksjon på 12.000 tonn CO2 per år. Forsvarsbyggs mål er å spare 90 GWh per år, og konvertere 75 GWh fra olje- og elkjeler til biokjeler og varmepumper innen 2011. Effekten av disse tiltakene vil samlet gi en reduksjon i utslipp på 57.000 tonn CO2/år.

I tillegg til Mathisen, var assisterende fylkesmann i Hedmark, Tormod W Karlstrøm, plasskommandant i Østerdal garnison, brigader Kristin Lund og ordfører i Åmot kommune, Ole Gustav Narud (Sp) blant de inviterte gjestene som fikk være med på den første ”droppen” av biomateriale i anlegget.

 

 Foto: Erik Drabløs, Forsvarets Mediesenter