Historisk arkiv

Forsvarsministeren besøkte en provins i utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Denne uka besøkte forsvarsminister Grete Faremo de norske styrkene i Afghanistan for første gang. - Det viktigste på denne turen er å få se med egne øyne alt det gode arbeidet som norske soldater gjør her.

Denne uka besøkte forsvarsminister Grete Faremo de norske styrkene i Afghanistan for første gang. - Det viktigste for meg på denne turen er å få se med egne øyne alt det gode arbeidet som norske soldater gjør her, sier hun.

I løpet av et par hektiske dager har forsvarsministeren besøkt alle de norske avdelingene, og fått snakket med afghanske myndigheter, både på lokalt og sentralt nivå.

Forsvarsminister Grete Faremo besøkte NCC oberst Kurt Gimre i Mazar e Sharif
Forsvarsminister Grete Faremo besøkte NCC oberst Kurt Gimre i Mazar-e Sharif. Foto: Rune Haarstad

Stolt av norske soldaters innsats
- Styrkene i Afghanistan er vårt største bidrag til internasjonale operasjoner. Den jobben soldatene gjør med å bygge opp kompetansen til de afghanske sikkerhetsstyrkene, og deres direkte bidrag til sikkerheten her nede er veldig viktig, sier forsvarsminister Faremo, og legger til:
- Jeg er rett og slett stolt av norske soldaters innsats i området og den jobben de gjør sammen med de afghanske sikkerhetsstyrkene. Fra våre allierte får jeg svært gode tilbakemeldinger på den innsatsen som gjøres, uttalte forsvarsministeren under et allmøte med soldatene.

- Bringer vi sikkerhet til et område som Faryab, legger vi også grunnlaget for utvikling for befolkningen, og utdanning til barn og unge, sier hun.

Godt samarbeid med sivile myndigheter
Under besøket hos det norske Provincial Reconstruction Team i Meymaneh hadde ministeren samtaler med provinsguvernør Abdul Haq Shafaq, som kunne fortelle om en provins i utvikling.

Forsvarsminister Grete Faremo i samtale med distriktsguvernør for Faryab provins Abdul Haq Shafaq
Forsvarsminister Grete Faremo i samtale med distriktsguvernør for Faryab provins Abdul Haq Shafaq. Foto: Lars Kroken/Forsvaret

- Vi har kommet meget langt i arbeidet med å bekjempe både korrupsjon og opiumsdyrkning, og vi har et sterkt fokus på ytrings- og pressefrihet, sa provinsguvernør Shafaq. Det er nå over 20 aviser i Faryab provins, og med hjelp fra Norge er det bygget 82 nye skoler.

- Vi planlegger 68 til, smiler guvernøren, som også ønsket økt fokus og hjelp fra Norge på utviklingen av jordbruket i provinsen. Byggingen av et eget forsamlingshus for kvinner i Meymaneh ble også diskutert.

Forsvarsminister Faremo klipper snoren for bygging av forsamlingshus i Metmaneh
Forsvarsminister Grete Faremo klippet snoren for bygging av forsamlingshus i Meymaneh. Foto: Rune Haarstad

Afghanske soldater med norske ”lærere”
Et annet viktig arbeid som gjøres er norske soldaters innsats for å trene opp den afghanske nasjonale hæren (ANA) til selv å kunne ta de tyngste takene med å sørge for sikkerheten. Nær den norske leiren i Meymaneh er det norske mentorer som bor, sover, trener og kjemper sammen med sine afghanske kolleger.

Forsvarsminister Grete Faremo beøkte de norske mentorene i OMLT, Camp Griffin
Forsvarsminister Grete Faremo besøkte de norske mentorene i OMLT i Camp Griffin. Foto: Rune Haarstad

- Vi har lært mye fra de norske soldatene, og setter stor pris på at de er flinke til å respektere vår kultur, uttalte sjefen for bataljonen som er under norsk ”opplæring”, bataljonssjef Majid.
- Vi har i fellesskap gjort mye, men spesielt i utkantstrøkene av provinsen har vi aktive opprørsgrupper som terroriserer befolkningen, poengterte han.

 Sjefen for de norske mentorene, oberstløytnant Sturla Bangstad opplever en god utvikling i den afghanske bataljonen han har ansvaret for.
 – De begynner å få taket på både planlegging og gjennomføring av koordinerte operasjoner.
De afghanske sikkerhetsstyrkene bygges opp i stort tempo over hele landet, og Norge har mentorer både på bataljonsnivå, brigadenivå og helt opp til korpsnivå
- Vårt sterkeste fortrinn er at vi rekrutterer folk fra alle deler av landet og fra alle etniske grupper, forteller Majid. En økning i lønn har også ført til at det er lettere å rekruttere de beste hodene til styrken som etter hvert skal ta over ansvaret i sitt eget land. Men den lokale ANA-sjefen var også klar på at det er store utfordringer.

Den norske forsvarsministeren fortalte Majid at situasjonen for det afghanske folk er noe som opptar svært mange også hjemme i Norge.
 - Vi har en lang horisont på arbeidet vårt i Faryab, og er beredt til fortsatt bistand i arbeidet med å gjøre dere i stand til å selv ta ansvaret for sikkerheten for det afghanske folk, sa Faremo.