Historisk arkiv

Hjelp til selvhjelp i Kongo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Slik det nå ser ut jobber vi for å kunne bidra med rådgivning og kompetanse for å støtte reformprosessen i Kongo, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Slik det nå ser ut jobber vi for å kunne bidra med rådgivning og kompetanse for å støtte reformprosessen i Kongo. Et av de viktigste bidragene vi kan gi er å sette kongolesiske myndigheter selv i stand til å ivareta egen sikkerhet og beskytte sine innbyggere mot vold og overgrep. Dette er nøkkelen til en varig løsning på konflikten, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren besøkte Kongo for tre uker siden for å vurdere eventuelle norske militære bidrag til FN-operasjonen i landet. Utviklingen siden forsvarsministerens besøk til Kongo har vært positiv.

- Det er nå særdeles viktig at det internasjonale samfunnet benytter denne muligheten til å legge grunnlaget for varig fred og forsoning i regionen. Norge vil derfor aktivt støtte opp under FNs arbeid i Kongo, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte Ross Mountain 4. februar
Foto: Forsvarsdepartementet 

Fra norsk side vil vi bidra med eksperter for å støtte kongolesiske myndigheter i å reformere sikkerhetssektoren, og sikre en forsvarlig og demokratisk forvalting av landets militære styrker. På denne måten vil Norge bidra til at landet selv på sikt vil kunne ivareta egen sikkerhet.

- Uten sikkerhet og et forsvarlig maktapparat mangler de elementære grunnsteinen for varig fred, samt en bærekraftig politisk og økonomisk utvikling. Våre bidrag er hjelp til selvhjelp for å få dette på plass, sier Strøm-Erichsen.

- Under mitt besøk i Kongo var dette et av de områdene både FN og kongolesiske myndigheter ønsket støtte til. Jeg hadde senest i går møte med FNs nestkommanderende i Kongo, Ross Mountain, som igjen understreket betydningen av denne typen bidrag. Vi har folk med god kompetanse og erfaring på dette området, som vi relativt raskt kunne stille til FNs disposisjon, sier hun.

Norge vurderer også å sende norske stabsoffiserer til FN-operasjonen MONUC i Kongo. Dette må skje i samarbeid med FN.