Historisk arkiv

Ledere som rollemodeller

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

”Ledere som rollemodeller” var tema da forsvarsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen åpnet årets dialogkonferanse om etikk, holdninger og ledelse.

Tirsdag var utvalgte ledere og medarbeidere i forsvarssektoren og representanter fra arbeidstakerorganisasjonene samlet til den årlige dialogkonferansen. Konferansen er et viktig ledd i Handlingsplan for holdning, etikk og ledelse (HEL). En viktig diskusjon blant de fremmøte var hvordan man skal lede sine medarbeidere gjennom den pågående omstillingsperioden Forsvaret er inne i.


Foto:Torbjørn Kjosvold/Forsvarets mediesenter

-Ta medarbeidere på alvor
Forsvarsministeren la i sin åpningstale vekt på at det er et lederansvar å få medarbeiderne til å føle seg inkludert i prosessen. - Vi som ledere må skape oppslutning rundt omstillingsprosessen. Samtidig er det også viktig at vi tar oss tid til å lytte til medarbeidernes tanker og bekymringer, slik at de opplever at de blir tatt på alvor, sa Strøm-Erichsen.

Videre minte hun forsamlingen om at målet med denne konferansen er at vi sammen skal dele erfaringer, reflektere og gi hverandre faglig oppdatering og inspirasjon, slik at arbeidet med HEL i forsvarssektoren tas noen skritt videre.

- Vi som ledere må forstå vår oppgave som rollemodeller og kulturbærere.
Som ledere er det vårt ansvar at normer etterleves og at organisasjonen innrettes slik at det faktisk er mulig å kontrollere at normene følges, sa statsråden i sin tale.

- Ledere heller ikke ufeilbarlige
Strøm-Erichsen fortalte at hun tror at dersom ledere fremstår som ufeilbarlige, vil dette være uheldig. - Det kan skape en avstand til medarbeiderne. Som ledere er vi avhengige av at våre medarbeidere ”spiller oss gode”, sa hun. Hun pekte også viktigheten av å ha et åpent og inkluderende klima, der frykten for å gjøre feil eller si noe dumt aldri bør få lov til å overskygge kreativiteten og evnen til diskusjon og motforestillinger.

Avslutningsvis understreket forsvarsministeren at ledere også er mennesker, med sterke og svake sider. - Når det er sagt vil må vi akseptere at det stilles høyere krav til ledere enn til andre. Det forventes rett og slett noe ekstra og det er lite rom for ledere som trår feil, presiserte hun.

Case, diskusjoner og paneldebatt
Det var også flere andre foredragsholdere, deriblant regionsjef Sidsel Sandelien i Statens vegvesen, som snakket om ”ledelse i Staten”, generalmajor Finn K. Hannestad, som snakket om ”operativ ledelse” og seniorforsker Tian Sørhaug som også gjorde seg tanker rundt ”lederen som rollemodell”. I tillegg til de ulike foredragene, besto konferansen av flere ulike case og diskusjoner, samt en avsluttende paneldebatt i regi av filosofene Øyvind Kvalnes og Einar Øverenget fra Humanistisk Akademi.

Les forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen foredrag her.