Historisk arkiv

Nødvendig omstilling mot et tidsriktig forsvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Riksrevisjonen offentliggjorde 20. januar Dokument nr. 3 (2008–2009), undersøkelse av omstillingen i forsvarssektoren.

Riksrevisjonen har bemerkninger til omstillingen, blant annet at operativ evne ikke er bedret i perioden 2005-07, at det foreligger vesentlige mangler innen materiell, personell og øving samt at det er ubalanse mellom forsvarsgrenenes krav og FLOs kapasitet.

En planlagt utvikling
Selv om den operative evne på noen områder har gått ned i denne perioden, er det to viktige forhold å være klar over: For det første har store deler av forsvarsstrukturen fått forbedret operativ evne i denne perioden. Og for de områdene som har fått en redusert operativ evne, er det slik at dette har nær sammenheng med at materiell er i ferd med å skiftes ut. Dette vil over tid gi en betydelig økt operativ evne.
Moderniseringen av Forsvarets materiell har vært et bevisst valg, som også Stortinget har sluttet seg til. Det er for eksempel ikke hensiktsmessig å drifte de gamle fregattene mens vi innfaser de nye. Dette er gjort i full forståelse med Forsvarets ledelse, og har ligget godt innenfor det vi mener har vært og er forsvarlig. Det er også viktig å fremheve at Forsvaret i denne omstillingsperioden innenfor en rekke områder har bidratt og bidrar med gode og etterspurte kapasiteter – ikke minst internasjonalt. Jeg forventer at utviklingen frem mot 2012 vil forbedre situasjonen ytterligere.

Nødvendig omstilling
Omstillingen de siste åtte årene har vært helt nødvendig for å sikre Norge et tidsriktig og effektivt forsvar. Den nye langtidsplanen (2009-2012) bringer omstillingen over i en ny fase, med vekt på kontinuerlig utvikling og tilpasninger til endringer i behov og rammebetingelser. Forsvaret skal styrkes - samtidig som det fortsatt legges vekt på å forbedre balansen mellom oppgaver, struktur og økonomi.

Sammenlignet med situasjonen i 2001, hvor Forsvaret befant seg i en dyp og vedvarende strukturell krise, har omstillingen bidratt avgjørende til utviklingen av et moderne, effektivt og fleksibelt innsatsforsvar. Dette vil være langt mer relevant i forhold til de sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringer vi står overfor - så vel hjemme som ute.

Betydelig oppgradering av materiell
Det foregår for tiden en meget betydelig og omfattende oppgradering av Forsvarets materiell. I Sjøforsvaret innfases både fregatter og missiltorpedobåter, som sammen med oppdateringer av andre fartøystyper vil gi den mest moderne marinen i Europa. I Luftforsvaret er flere av systemene under oppgradering eller utskiftning. I Hæren foregår en betydelig personellmessig oppbygging i tillegg til fornying av deler av materiellparken, herunder en omfattende modernisering av soldatutrustningen. -Jeg forventer derfor en forbedring i vår operative evne etter hvert som nytt materiell blir tatt i bruk sier statsråden.

Mye er allerede gjort
Riksrevisjonen omtaler altså flere forhold som regjeringen og Stortinget allerede har tatt tak i. I tillegg til innfasing av nytt materiell, dreier det seg blant annet om styrking av små og sårbare fagmiljøer som deployeres ofte, fortsatt styrking av materiellinvesteringsmiljøene i FLO, personellmessig styrking av Hæren og endringer i FLOs fremtidige innretning - mot mer effektiv logistikkunderstøttelse og klare styrings- og ansvarslinjer.

Når det gjelder balansen mellom operativ virksomhet og logistikkunderstøttelse, er det allerede tatt grep for å forbedre denne. Den videre utviklingen av FLO vil bidra til å sikre fokus på organisasjonens kjernevirksomhet – ikke minst på fremskaffelse og levering av materiell og forsyninger.  Dette slik at logistikkunderstøttelsen bringes i bedre samsvar med forsvarsgrenenes behov for understøttelse, noe som også vil bidra til å styrke Forsvarets operative evne.

- Fornyelsen av Forsvaret er en villet utvikling, og det ligger en bred politisk forankring bak de initiativer som er tatt for å omstille Forsvaret, avslutter statsråden.