Historisk arkiv

Ny revisjonsrapport vedrørende nye kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Årets rapport endrer ikke vårt syn på våre kostnadsberegninger. Vi tar imidlertid rapportens betraktninger, funn og anbefalinger på alvor, sier statssekretær Espen Barth Eide.

12. mars leverte den amerikanske riksrevisjonen, GAO (Government accountability office), en ny årlig rapport knyttet til Joint Strike Fighter-programmet. Årets rapport skiller seg etter Forsvarsdepartementets syn i liten grad fra de fire forutgående års rapporter.

– Det fremkommer ingenting av årets rapport som endrer vårt syn på de anskaffelses- og levetidskostnadsberegningene vi gjennomførte som et ledd i regjeringens valg av fremtidig kampfly i fjor høst, sier statssekretæren.

Mindre kritiske
Nok en gang fremføres det to hovedanliggender fra GAO. For det første hevder de at utviklingen av flyet vil ta lenger tid enn tidligere antatt, hvor både utviklings- og anskaffelseskostnadene vil øke i forhold til tidligere estimert. For det andre påpeker de den store risikoen ved å drive utvikling, testing og produksjon av flyet på samme tid.

 – En rekke av de usikkerhetsmomentene som GAO gjennom årene har pekt på har for øvrig også vi tatt inn som elementer i våre usikkerhetsbetraktninger. Vi opplever imidlertid at GAO er noe mindre kritisk og noe mer optimistisk på programmets vegne enn tilfellet har vært i de tidligere rapportene, sier Barth Eide.

På samme måte som i tidligere år imøtegår amerikanske myndigheter, representert ved Department of Defense (DoD) og JSF Program Office (JPO) helt eller delvis kritikken framført av GAO. DoD aksepterer dog de to konkrete anbefalingene GAO tar til orde for i årets rapport, nemlig at DoD innen 1. oktober i år skal rapportere til den amerikanske kongressen på ulike elementer knyttet til forskjellige kontraktsregimer, inkludert usikkerhetshåndtering og at JPO overfor hovedleverandøren krever at det gjennomføres periodiske risikoanalyser som muliggjør iverksetting av tiltak på et tidlig tidspunkt.

Kjøpe smart
– Jeg ønsker å presisere at Norge er i den situasjonen at vi ikke må binde oss kontraktuelt før om flere år, når utviklingen av flyet er kommet lenger og når produksjonen er mer stabilisert. Vi vil da forhåpentligvis se at de fleste problemene og barnesykdommene er løst. Vi er ute etter å kjøpe et best mulig fly, til en lavest mulig pris, sier statssekretæren.

Barth Eide påpeker at prisen for flyene har nær sammenheng med antall produserte enheter, og da er det slik at vi får en lavere pris for fly som skal leveres i 2016, enn vi ville ha fått for fly levert i for eksempel 2012.