Historisk arkiv

Overbevist av det norske Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- En meget overbevisende demonstrasjon, som viser det norske Forsvarets evne til å bekjempe vår tids trusler, sa Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under besøket i Oslo i dag.

- En meget overbevisende demonstrasjon, som viser det norske Forsvarets evne til å bekjempe vår tids trusler, sa Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under besøket i Oslo i dag.


Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.
Generalinspektør for Hæren, Per Sverre Opedal, forsvarsminister Grete Farmo, statsminister Jens Stoltenberg og Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen snakket med soldater fra Telemark bataljon. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

Den danske generalsekretæren i Nato er på offisielt besøk i Norge, og fikk sammen med statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremo se en demonstrasjon av noen av Forsvarets kapasiteter på Akershus festning. Hærens jegerkommando og Telemark bataljon var blant bidragsyterne.

- Dette var et godt eksempel på hvordan Forsvaret kan møte de nye truslene vi står overfor, som gisselsituasjoner og terrorister. Dette skal Forsvaret være omstilt til å klare, og demonstrasjonen i dag bekrefter mitt inntrykk av det norske forsvaret som et meget sterkt Forsvar, sier generalsekretæren.

Fokus på Afghanistan
Anders Fogn Rasmussen skal ha samtaler både med statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo. Han sier at han blant annet vil ta opp Nato-landenes bidrag til Afghanistan, der Nato nå legger stor vekt på å trene opp afghansk politi og forsvar, slik at de skal kunne sørge for sikkerheten i landet på sikt.

Nato-sjefen understreket at det er for tidlig å sette noen sluttdato for oppdraget.
- Vi må bli i landet til oppgaven er løst, sier han.

Norge viderefører
Norge har i dag ansvaret for en PRT, et stabiliseringslag, i Meymaneh nord i Afghanistan. En viktig del av dette laget er nettopp en OMLT, som trener og følger opp afghanske kolleger.

Statsminister Jens Stoltenberg understreket at Norge er et av de landene om bidrar mest i Afghanistan i forhold til folketall.
- Og dette skal vi videreføre. Vi skal bidra til å sette afghanerne i stand til å ta vare på sikkerheten i eget land, understreket han.

Forsvarsminister Grete Faremo sier at det norske bidraget til Afghanistan vil ligge på samme nivå i 2010 som i år.
- Afghanerne skal ta stadig større ansvar for sikkerheten i sitt eget land, men da trenger de opplæring, trening og støtte i operasjoner, sier hun.

Les forsvarsministerens tale her: Home and Abroad – an Army for the Complex Challenges of the Present Day
Se video her: http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=190673

 

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.
Forsvarets spesialstyrker og Telemark bataljon demonstrerte noen av sine kapasiteter, blant annet hvordan opprørere kan håndteres

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.
Foto: Forsvarets mediesenter


Foto: Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet
Foto: Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet
Foto: Forsvarsdepartementet

Se flere bilder her:

http://www.flickr.com/photos/statsministerenskontor/sets/72157622745164342/

http://www.regjeringen.no/nb/dep/smk/aktuelt/nyheter/2009/utviklingen-i-afghanistan-tema-under-sam.html?id=584201