Historisk arkiv

President Karzai roser Norges innsats

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Afghanistans president Hamid Karzai tok godt imot forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun besøkte Afghanistan i mars. – Presidenten var meget fornøyd med Norges innsats i Fayab, og slike tilbakemeldinger er gode å få, sier Strøm-Erichsen.

Foto: Bergens Tidende.
Foto: Bergens Tidende.

President Karzai var i strålende humør og skrøt av Norges innstas i Afghanistan da statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte han i Kabul.
-Jeg har bare møtt presidenten en gang tidligere, og det var et meget hyggelig gjensyn. Han var i meget godt humør og snakket mye om forholdene i Faryab der vi har våre styrker. Han trakk frem at provinsen er stabil og rolig, at det bygges veier og skoler og økonomien ser ut til å utvikle seg i en mer positiv retning en i mange andre provinser, sier Strøm-Erichsen.

Statistikk viser også at mange tar høyere utdanning i Faryab, og mange av disse er jenter.

President Karzai tok også opp problematikken rundt sivile tap i operasjonene ISAF gjennomfører. Det er spesielt i angrep fra luften som så langt har ført til sivile tap i Afghanistan. Presidenten sa at afghanerne aldri ville kunne forsone seg med at sivile mistet livet i ISAFs operasjoner, samtidig tilbakeviste han at tapstallene ble brukt som propaganda fra Talibans side.
– For oss er tillit viktig, og den svekkes i folket når barna deres blir drept, sier forsvarsministeren.

President Karzai var også meget opptatt av situasjonen i nabolandet Pakistan. Han var meget kritisk mot den pakistanske etterretningstjenesten ISI som har støttet Taliban i mange år og etter presidentens mening fremdeles gjør det.
– Karzai sa at det var høyst nødvendig med en helhetlig tilnærming i hele regionen for å løse konflikten. Dette er både NATO, USA og vi enige i, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.