Historisk arkiv

Satte kursen for Adenbukta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

1. august satte den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen kursen for Afrika og Adenbukta. Fregatten skal bidra til å sikre den internasjonale skipstrafikken, og at forsyningene fra FNs matvareprogram kommer trygt inn til Somalia.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok farvel med KNM Fridtjof Nansen lørdag. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

Fregatten skal delta i den maritime EU-styrken i operasjon Atalanta.
- Den viktige skipsleden i Adenbukta blir ikke trygg før situasjonen på land er stabil. Men den maritime operasjonen er svært viktig for å sikre at piratene ikke får fritt spillerom, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som var til stede da fregatten seilte fra Haakonsvern utenfor Bergen lørdag 1. august.

Økt piratvirksomhet
Det har skjedd en drastisk økning i antall piratangrep utenfor kysten av Somalia. Nye tall fra Det internasjonale maritime byrå viser at det fra i fjor til i år er blitt mer enn dobbelt så mange piratangrep i verden, og store deler av denne økningen er kommet på grunn av pirataktiviteten utenfor Somalia.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.


- Som en stor skipsfartsnasjon er det naturlig at Norge deltar for å stanse piratene og bidrar til at skipene igjen kan seile trygt. Ikke minst ønsker vi å bidra til å sikre at forsyningene fra blant annet FNs matvareprogram kommer frem til Somalia. Deler av befolkningen er helt avhengige av FN og det internasjonale samfunnet for å få mat på bordet. Likevel kaprer piratene skipene fra FN som skal bringer inn forsyninger til deres eget folk. Dette viser ikke bare hvor kyniske piratene er. Det viser også at oppdraget dere skal ut på gir mening, ikke bare for vår egen del, men også for lokalbefolkningen i området, sier forsvarsministeren.

Spesialtilpasset
KNM Fridtjof Nansen har blitt godkjent og har bestått alle tester for å kunne bidra i denne typen fredsoperasjon. Fartøyet har fått en rekke tilpasninger for å bli klar for oppdraget. I tillegg til den ordinære fregattbesetningen er det en rekke spesialister om bord: Spesialstyrker for bordingoperasjoner, militærpoliti, jurist, kirurgiske kapasiteter og tolker. Dette gir fartøyet den ekstra kapasiteten det trenger i operasjonsområdet.

Operasjon Atalanta er et EU-samarbeid, der andre deltagere er Danmark, Hellas, Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia, Sverige og Tyskland. KNM Fridtjof Nansen skal være en del av styrken i seks måneder.

Les mer:
Les forsvarsministerens tale ved å følge linken i høyre marg.

Les mer på Forsvarets nettside: http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=187690

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.
KNM Fridtjof Nansen på vei til Adenbukta. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.