Skal ivareta både veteraner og familiene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 31.08.2009
- Vi skal ha fokus på soldatene som reiser ut, men også på familiene deres, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som har satt i verk en rekke tiltak for å ta bedre vare på både veteranene og de pårørende.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte også på spørsmål under NVIOs pårørendeseminar. T.v Randi Stenshjemmet og president i NVIO, Odd Helge Olsen. Foto: NVIO.
I helga arrangerte Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) et seminar om pårørende til personell i internasjonale operasjoner.
- Jeg er stolt av veteranene våre, som har vært på risikofylte oppdrag. Det er viktig for meg at soldatene får skikkelig opplæring før de reiser ut, solid oppfølging mens de er ute og ikke minst et verdig tilbud og oppfølging når de kommer hjem. Dette er selvfølgelig også viktig for de pårørende, sa forsvarsministeren i sitt innledningsforedrag.
Denne våren sendte Forsvarsdepartementet to dokumenter til Stortinget: En Odelstingsproposisjon som sikrer bedre erstatning og oppfølging av veteranene, og en stortingsmelding som viser at det skal satses bredt på veteranene, også fremover. For å konkretisere og følge opp ambisjonene i meldingen, er departementet nå i gang med å utarbeide en handlingsplan.
Informasjon og støtte
Forsvarsministeren legger vekt på at også familiene skal bli godt ivaretatt.
- Forsvaret legger vekt på både å gi grundig informasjon og praktisk støtte så langt det er hensiktsmessig. De vil blant annet satse på å ha flere samlivskurs for de som kommer hjem fra utenlandsoppdrag. Forsvaret arrangerer familietreff og familiedager, og har familiekoordinatorer som kan støtte de som er hjemme, sier Strøm-Erichsen.
Hun er klar over at noen som har vært ute har følt at de har blitt grundig trent og forberedt før utreise, og godt ivaretatt mens de er ute. Men så, når de kommer hjem, oppstår det et vakuum.
- Dette vil vi forsøke å gjøre noe med. Det å få til en god overgang til livet i Norge igjen er veldig viktig. Vi vil derfor nedsette en arbeidsgruppe for å se på hva vi kan gjøre for å bedre hjemkomstfasen, sier hun.
Mange har positive erfaringer
Det er rundt 120 000 kvinner og menn som har deltatt i utenlandsoperasjoner på vegne av Norge siden andre verdenskrig. Norge har i denne perioden deltatt i mer enn 40 ulike fredsoperasjoner. I år vil det være mellom 700 og 900 befal, vervede og soldater ute til enhver tid.
- Vi skal huske at de aller fleste kommer hjem med positive erfaringer. De opplever at de gjør noe viktig og meningsfylt. Selv om det kan være tøffe dager, kommer de hjem med sterke vennskap, styrket selvfølelse og gode erfaringer de kan ta med seg videre.
Les hele forsvarsministerens innlegg ved å følge linken i høyre marg.