Historisk arkiv

- Finnmark viktig for Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvaret i Finnmark lever og leverer på en meget profesjonell måte, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen da han 13. og 14. desember besøkte Porsanger og Sør-Varanger.

- Dette har vært noen spennende og lærerike dager, og jeg er imponert over alt jeg har sett og hørt. De forsvarsavdelinger og -enheter som er lokalisert i Finnmark utgjør hver for seg og sammen viktige deler i regjeringens satsing på nordområdene, påpekte Ingebrigtsen. Som også kunne fortelle at det i 2011 er planlagt brukt ca. 100 millioner kroner på ulike prosjekter innen bygg og anlegg i Finnmark.

Fortsatt militært nærvær i Porsanger
I Porsanger besøkte statssekretæren Banak flystasjon, Alliert treningssenter, Heimevernet og Halkavarre øvings- og skytefelt, i tillegg til at han hadde møte med ordfører Mona Skanke. - For regjeringen har det vært viktig å sikre et fortsatt militært nærvær i Porsanger kommune. Selv om deler av virksomheten er flyttet ut, er det samtidig lagt vekt på å opprettholde et tydelig og langsiktig militært fotfeste, blant annet i forhold til de gode trenings- og øvingsmuligheter som er i området. I tillegg bidrar Heimevernet til at de gode forbindelsene med lokalsamfunnet opprettholdes og videreutvikles. Det er viktig for Forsvaret å opprettholde og videreføre den gode dialogen om videre samarbeid mellom Forsvaret og lokalsamfunnet, presiserte statssekretæren.

Helikopter over Halkavarre skytefelt. - Foto: Forsvarets mediesenter.
Helikopter over Halkavarre skytefelt. - Foto: Forsvarets mediesenter.

Videreutvikling av grensevakten
I Sør-Varanger fikk han omvisning på garnisonen og på Elvenes grensestasjon. Han rakk også å få med seg et besøk til grensekommisæren på Storskog og et møte med Barentssekretariatet før han satte kursen sørover.

- Norge og Russland har i dag et godt forhold. Samarbeidet på grensen fungerer i dag meget bra, og vi tar sikte på å videreutvikle dette i årene som kommer. Det er likevel ingen motsetning mellom å ha gode bilaterale relasjoner med Russland og samtidig ha en godt trent og utstyrt grensevakt, presiserte Ingebrigtsen.

I regjeringens oppfølging av nordområdestrategien, ”Nye byggesteiner i nord”, legges det opp til å effektivisere grensevakten. Dagens seks grensestasjoner vil bli erstattet av færre, men større stasjoner. Denne prosessen ventes å starte i 2012. - Det vil også bli innført nytt materiell som sikrer en mer effektiv overvåking av grensen, avslutter statssekretæren.