16 forsvarsministre møtes i Berlin
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 11.05.2010
Målet for operasjonene i Afghanistan er at afghanerne skal ta over sikkerheten i eget land. I dag møtes landene som har styrker i den nordlige regionen for å diskutere hvordan vi best mulig kan hjelpe dem å få til dette.
Målet for operasjonene i Afghanistan er at afghanerne skal ta over sikkerheten i eget land. I dag møtes landene som har styrker i den nordlige regionen for å diskutere hvordan vi best mulig kan hjelpe dem å få til dette.
Tirsdag 11. mai møtes forsvarsministre fra 16 land som har styrker i den nordlige regionen i Afghanistan. Dette er første møte på statsrådsnivå i denne kretsen.
Temaet for møtet var å se på hvordan landene sammen kan bidra til å realisere FNs og ISAFs målsetting om å sette afghanerne i stand til å være herrer i eget hus.
Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde. - Foto: Forsvarsdepartementet
Bygger opp sikkerhetssektoren
- Dette målet gjelder for alle samfunnssektorer, både helse, utdanning og økonomisk utvikling. I vår krets blir fokuset naturlig nok rettet mot støtte til oppbyggingen av en afghansk sikkerhetssektor: Forsvar, grensevakt, politi, domstoler og fengselsvesen, sier forsvarsminister Grete Faremo.
I tråd med FN-mandatet som styrer innsatsen i Afghanistan er målet å skape en fungerende afghansk stat og derigjennom hindre at Afghanistan nok en gang blir en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.
Skiftet fokus
ISAFs hovedfokus har endret seg fra opprørsbekjempelse til beskyttelse av befolkningen.
- Vår jobb er å bistå legitime afghanske myndigheter i å skape et bedre alternativ for folket enn det opprørsgruppene kan tilby. For å gjøre dette må vi være der befolkningen er, sammen med afghanske sikkerhetsstyrker. Derfor skjer det nå en markant økning av både afghanske sikkerhetsstyrker og ISAF-styrker, og vi innretter stadig mer av innsatsen mot trening, opplæring og samarbeid i felt, sier forsvarsministeren.
Den omleggingen som nå skjer i ISAF går nettopp i den retningen Norge har arbeidet for – og selv praktisert – i mange år.
- Vi må bygge, ikke erstatte, afghansk kapasitet. Vi ønsker derfor den nye ISAF-strategien varmt velkommen. Bare afghanerne selv kan mestre de kommende utfordringene og utvikle landet i det lange løp, sier forsvarsministeren.