Historisk arkiv

30 år på vingene i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

30-åringen kom med et stort brøl inn over flyplassen på Rygge før han elegant satte hjulene på bakken. Landingen skjedde fredag 15. januar, nøyaktig 30 år etter at det første F-16 flyet landet på norsk jord.

Statssekretær Espen Barth Eide fremhevet F-16s kvaliteter i sin tale.
Statssekretær Espen Barth Eide fremhevet F-16s kvaliteter i sin tale.

Hendelsen ble høytidelig markert på Rygge flystasjon med en rekke inviterte gjester.
–  F-16 har vært og er et meget bra kampfly. Som våpensystem er F-16 i dag bedre en noen sinne. Vi har oppnådd mye gjennom F-16-samarbeidet med andre land både økonomisk og operativt. Dette er noe vi ønsker å ta med oss videre i F-35 programmet, sa statssekretær Espen Barth Eide.

Det var Steinar Berg som var testpilot og den aller første nordmannen som fløy F-16 ,og det var han som for 30 år siden landet den første F-16 på Rygge. Hans siste tur i en F-16 var i 1986, men Berg mener fremdeles at han skulle klart å fly F-16.
– Jeg skulle klart å lette og lande. En gang flyger, alltid flyger, sier Berg.

God avgjørelse
Under markeringen ble det holdt taler av generalinspektøren i Luftforsvaret, Stein Erik Nodeland, Sjef FLO generalmajor Trond Karlsen og oberstløytnant Øyvind Gunnerud, sjef for 332 skvadron i Bodø. Alle fremhevet kvalitetene med F-16 og at de som tok avgjørelsen om innkjøpet av flyene på 70-tallet gjorde et godt valg.
– Kjøpet av F-16 er trolig Forsvarets beste våpenkjøp. Ved utgangen av 2009 har våre fly fløyet 314.000 timer, det utgjør 36 år kontinuerlig flyging, sa generalmajor Trond Karlsen.

Holder ti år til
Etter en meget overbevisende demonstrasjon av F-16 var det klart for jubileumskake. På kaken var det aller første F-16 flyet som landet på Rygge avbildet. Etter planen skal F-16 oppgraderes og vedlikeholdes så de holder i ti år til. Da skal Norges nye F-35 JSF være på plass.

GIL skjærer F-16-kake
Generalinspektør i Luftforsvaret Stein Erik Nodeland og Steinar Berg var de første til å smake på kaken. Berg var piloten som landet med det første flyet i 1980.

Marsipankake med F-16 på
Den F-16 som landet på norsk jord var avbildet på jubileumskaken.