Historisk arkiv

Besøker mulige kampflybaser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo da hun besøkte Ørland hovedflystasjon mandag 15. februar. Besøket skjedde forbindelse med det forestående valget av ny kampflybase.

Statsråd Grete Faremo og brigader Tom Guttormsen
Statsråd Grete Faremo og brigader Tom Guttormsen.

Forsvarsminister Grete Faremo besøker alle tre kandidatene i løpet av ti dager. Programmet som gjennomføres er likt på alle tre steder.

Luftig orientering
Statsrådens besøk ble innledet med en helikoptertur for å få en oversikt over flybasen på Ørland og skytefeltene på Tarva. Det var stasjonssjef brigader Tom Guttormsen som orienterte forsvarsministeren om stasjonen og hvilke muligheter som er på Ørland. Forsvarsministeren fikk omvisning på stasjonen og hilste på ansatte. På 338-skvadronen fikk statsråden prøve F-16 simulatoren. Etter først å ha kvalt motoren før takeoff, tok hun av og fløy en tur over Trondheim før hun trygt landet på Værnes. Hun fikk meget god hjelp av de to pilotene major ”Gaff” Kleppe og oberstløytnant ”Sandy” Sandnes.

Forsvarsministeren flyr F16 over Trondheim under nøye oppsyn av pilotene Gaff  og Sandy.
Forsvarsministeren flyr F16 over Trondheim under nøye oppsyn av pilotene Gaff  og Sandy.

Forsvarministeren og hennes delegasjon fikk også demonstrasjon av hvilke kapasiteter som finnes på flybasen når det gjelder luftvern og egen sikring.

Møtte ordførerne
Etter den fagmilitære orienteringen var det kommunene Ørland og Bjugn som hadde møter med statsråden. De fikk som i Bodø legge frem sine synspunkter i forhold til valget av kampflybase.
- Jeg har fått mange gode orienteringer og hørt mange argumenter som jeg skal ta med meg videre i prosessen, sier statsråd Faremo.