Historisk arkiv

Partnerskap i fokus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Da om lag 250 delegater fra Natos medlemsland og partnere var samlet i Oslo 14. januar for å arbeide videre med nytt strategisk konsept for Nato, var samarbeid med partnere i fokus.

Da om lag 250 delegater fra Natos medlemsland og partnere var samlet i Oslo 14. januar for å arbeide videre med nytt strategisk konsept for Nato, var samarbeid med partnere i fokus.

Grete Faremo og Madeleine Albright. Foto: NATO.
Forsvarsminister Grete Faremo og leder for ekspertgruppen, Madeleine Albright holdt avslutningsinnleggene. Foto: NATO.

Nato arbeider med å utvikle en nytt strategisk konsept som skal vise veien videre og legge føringer for Natos fremtid. Arbeidet er tredelt: I den første fasen, refleksjonsfasen, skal det avholdes en serie på fire seminarer. Arbeidet foregår med en ekspertgruppe ledet av USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright. Seminaret i Oslo var det tredje av disse. Etter et avsluttende fjerde seminar, skal medlemslandene fremme sine synspunkter overfor ekspertgruppen. Dette arbeidet munner ut i en rapport som skal legges frem for Natos generalsekretær innen mai 2010. Den strategiske prosessen avsluttes etter forhandlinger på Natos toppmøte i Lisboa i november 2010.

Oslo-seminaret hadde innretningen på Natos partnerskap som hovedtema. Avslutningsvis konkluderte både Madeleine Albright og forsvarsminister Grete Faremo med at partnerskap vil være helt sentralt i arbeidet med det nye strategiske konseptet. 
- Nye partnere, både i og utenfor Europa, er viktig for å takle en rekke globale trusler, sa forsvarsministeren under sitt avslutningsinnlegg.

Faremo pekte videre på at partnerskap har vært en viktig drivkraft i Natos utvidelse.
- Utgangspunktet for Natos partnerskapspolitikk var å fremme dialog og samarbeid. To tiår senere ser vi at dette har vært en suksess. Men dette samarbeidet kan utvikles videre, og det er derfor seminaret var nyttig, sier forsvarsministeren.

- Jeg håper at Natos nye strategiske konsept vil bidra til å fornye og tilpasse partnerskapsstrukturen gjennom å aktivt engasjere allierte og partnere til konstruktiv dialog om hvordan vi best skal videreutvikle vårt gode samarbeid. Ikke fordi dette samarbeidet ikke har fungert godt tidligere, men fordi vi lever i en tid som krever kontinuerlig omstilling og videreutvikling av samarbeid og tett dialog. Derfor er det så gledelig at dette seminaret samlet så mange, og at arbeidet med Natos nye strategiske konsept oppfattes som så viktig av alliansen og dens partnere, avsluttet Faremo.

Hun rettet også en spesiell takk til Madeleine Albright og ekspertgruppen for deres arbeid i prosessen, samt en takk til alle deltakerne som bidrar til å forme Natos fremtid.  

Les Faremos innlegg her.


 Madeleine K. Albright, Chair of the Group of experts and the NATO Permanent Representative of Norway, Kim Traavik. Photo: NATO

Madeleine K. Albright, leder av ekspertgruppen, statssekretær Espen Barth Eide og NATO-ambassadør Kim Traavik. Foto: NATO.

Se bilder fra seminaret her:
http://www.nato.int/cps/en/natolive/photos_60655.htm?single=photos_60604.htm