Historisk arkiv

En riktig og helt avgjørende omstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Omstillingen av Forsvaret har vært helt riktig og fullstendig avgjørende, sa forsvarsminister Grete Faremo da hun tirsdag 8. juni åpnet BFOs konferanse om omstilling.

- Helt riktig, fordi alternativet ville vært et forsvar i en dypere og mer vedvarende strukturell krise og med en stadig økende ubalanse mellom oppgaver, struktur og økonomi. Fullstendig avgjørende for utviklingen av et forsvar som i dag har høy relevans for å møte de sikkerhets- og forsvarspolitiske utfordringer vi står overfor – hjemme som ute, presiserte statsråden.

Erfaringer for fremtiden
Det var lenge en dyp ubalanse mellom ambisjoner, struktur og ressurser i Forsvaret. Den omstillingsprosessen som ble innledet av Stoltenberg I-regjeringen i 2001, var derfor helt nødvendig. - Endringene i forsvarssektoren har vært et av de største omstillingsprosjekter i moderne tid. Det er en realitet som vi skal ha stor respekt for, ikke minst med tanke på dem som har bidratt og som fortsatt bidrar med å dra lasset, sa statsråden.

Hun pekte også på at en slik omfattende omstilling gir verdifulle og til dels dyrekjøpte erfaringer. - Jeg tror ikke det hadde vært mulig å oppnå våre mål uten å gjøre noen feil. Det som er viktig, er at vi lærer av erfaringene og evner å justere kursen, påpekte Faremo. Hun la i den forbindelse særlig vekt på viktigheten av kvalitet i endringsprosessene, kompetansebygging, holdningsutvikling og god ledelseskultur, en bærekraftig balanse mellom investering og drift – og sist men ikke minst, sterk medarbeiderinvolvering. - Ved å ha alle med, drar alle lasset, mot et felles mål og med felles innsats.

Mot avslutning
Målene for omstillingen har hele tiden vært klare: Økt operativ evne, økt anvendelighet, styrket evne til strategisk ledelse, konsentrert og tilpasset base- og støttestruktur og høy fornyelsestakt. 

– Vi kan vise til enorme resultater, og vi skal være stolte av det vi har klart. Vi har et forsvar som alliansen etterspør, som løser nasjonale oppgaver på en utmerket måte og med et personellkorps som er motivert, dyktig og respektert, sa hun.

Forsvaret er i dag på de fleste områder på høyde med de beste forsvar i verden. Forsvaret deltar aktivt med styrker i tre verdensdeler og bidrag fra det norske Forsvaret er svært etterspurt i alliansen. Andre land ønsker å lære av oss. Samtidig utfører Forsvaret de daglige nasjonale oppgavene her hjemme - med særlig fokus på våre nærområder i nord, presiserte Faremo.

- Selv om det fortsatt gjenstår utfordringer, er det nå på tide å konkludere med at den radikale omstillingen som ble innledet ved begynnelsen av dette årtusen, går mot slutten. Men vi er fortsatt underveis – og det vil vi alltid være. Høy fornyelsestakt og gode langtidsplaner med klare og forpliktende mål er forutsetninger for fortsatt å lykkes. Sammen skal vi bli Europas mest moderne forsvar og vi er på god vei, avsluttet forsvarsministeren.

Hele talen er linket opp i høyre marg.