Historisk arkiv

Forsvaret på rett vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Vi er på rett vei, men vi har fortsatt utfordringer, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen da han lørdag 18. september gjestet Norges forsvarsforening.


- Det å få pengene til å strekke til, er alltid en utfordring. Og la meg si det med én gang – alt er ikke nødvendigvis rosenrødt i forsvarssektoren.  Vi er på rett vei, men vi har fortsatt utfordringer, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen da han lørdag 18. september gjestet Norges forsvarsforening.

Hovedtema for hans innlegg var finansieringen av forsvarssektoren – nå og i framtiden.

Et forsvar i balanse
- Denne regjeringen har ett primærmål for forsvarssektoren – nemlig å gjennomføre langtidsplanen. Dette innebærer blant annet at balansen mellom Forsvarets oppgaver, struktur og ressurstilgang må styrkes ytterligere. Og vi er på rett vei, presiserer Ingebrigtsen.

En viktig grunn til det, er at Forsvaret gjør en veldig godt jobb i arbeidet med interneffektivisering. Dette innebærer blant annet ulike miljøtiltak, nye rammeavtaler for eksempelvis reiser og mer bruk av videokonferanser, samt eliminering av aktiviteter som ikke er verdiskapende. Ulike organisatoriske tiltak står også sentralt for å oppnå en styrket balanse.

Kjemper om oppmerksomheten
- Arbeidet har allerede gitt dokumenterbare økonomiske effekter. Men jeg skal likevel ikke underslå at vi også opplever utfordringer. Forsvaret har både interne styringsutfordringer, utfordringer relatert til bevilgninger og operative utfordringer, spesielt i Afghanistan, oppsummerer statssekretæren.

Et helt sentral spørsmål i tiden fremover, er hvordan vi skal etablere enighet om en finansieringsløsning for nye kampfly.

I tillegg er det antakelig dyrere å drive en forsvarssektor i Norge enn i de fleste andre land. Dette skyldes blant annet et generelt høyt kostnadsnivå, ikke minst knyttet til personell og kompetanse. Norges territorielle utstrekning og topografi spiller også en viktig rolle.

Tverrpolitisk enighet
- Det er i dag bred tverrpolitisk enighet om forsvarspolitikken. Likevel; vår sektor kjemper om oppmerksomheten med mange andre gode formål, som skole, sykehus og eldreomsorg, for å nevne noe. Forsvaret får stadig færre adresser og trusselbildet er nok for mange også mer diffust. Dette kan på sikt påvirke viljen til å prioritere Forsvaret i forhold til rekken av andre gode formål, sier Ingebrigtsen.

- Det er viktig å huske på at Norges evne til å produsere relevant forsvar og kampkraft, ikke bare kan vurderes i forhold til øvrige sektorer i Norge, eller hvorvidt vi opplever stigende, flat eller nedadgående budsjettutvikling. Forsvarssektoren må også vurderes i forhold til hvordan verden rundt oss ser ut. For å sikre en konstruktiv og kontinuerlig forsvarsdebatt nå og i fremtiden, er vi helt avhengig av pådrivere, som for eksempel Norges forsvarsforening, avsluttet statssekretæren.

Les hele foredraget ved å følge linken i høyre marg.