Historisk arkiv

Forsvarsministermøte i NATO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo deltar på Natos formelle forsvarsministermøte i Brussel 10. og 11. juni. Forsvarsministrene vil ha sitt hovedfokus på situasjonen i Afghanistan.

Forsvarsminister Grete Faremo deltar på Natos formelle forsvarsministermøte i Brussel 10. og 11. juni.

Forsvarsministrene vil ha sitt hovedfokus på situasjonen i Afghanistan, og vil blant annet diskutere overgangen til en ny fase i ISAFs operasjonsplan der ansvaret for sikkerheten gradvis vil overføres til afghanerne selv. Norges fokus er å arbeide for at den samlede internasjonale innsatsen i Afghanistan skal føre til etablering av et bærekraftig afghansk samfunn med institusjoner som kan ivareta landets selvstendighet. Målet er på sikt å kunne redusere det militære nærværet i landet, og gradvis dreie den militære innsatsen i retning av opplæring, trening og støtte til de afghanske sikkerhetsstyrker.

I tillegg vil NATO-ministrene blant annet drøfte tiltak for å reformere NATOs organisasjon og arbeidsmåter, samt ressurssituasjonen i alliansen. Norge har, sammen med åtte andre allierte, fremmet et initiativ der vi har identifisert ulike reformforslag. Diskusjonen om reform løper parallelt med diskusjonen om nytt strategisk konsept.

På dagsorden står også arbeidet i NATO med missilforsvar. Ministrene vil diskutere fremdriften i de studier som pågår for å legge grunnlaget for en eventuell beslutning om alliert territorielt missilforsvar på NATOs toppmøte i Lisboa til høsten.

Forsvarsministeren skal også ha et eget møte sin nye engelske kollega, Dr. Liam Fox.

Kontaktperson: Ann Kristin Salbuvik, telefon +47 90 66 93 56